Ik geloof er geen barst van. Sebastian Vettel had in Brazilië helemaal geen versnellingsbakprobleem, of in elk geval niet zo groot als werd voorgewend. Het leek wel een hoorspel op die boordradio. Het was één groot toneelstuk, gespeeld door goedwillende amateurs.

Volgens mij heeft Christian Horner Mark Webber een beetje willen helpen om in elk geval één keertje in 2011 een Grand Prix te winnen. Tenslotte moeten ze volgend jaar ook nog iets aan hem hebben, niet­waar? Het zou Webber ook geen windeieren hebben gelegd als Jenson Button zo vriendelijk had willen zijn om uit te vallen.

En als Webber gewoon tweede was gewor­den, dan had hij evenveel punten gehad als Fernando Alonso en dan was hij in het WK vierde in plaats van derde geworden (omdat Alonso wel en Web­ber geen race had gewonnen). Nodig was dit allemaal overigens niet, omdat stalorders immers – met dank aan Ferra­ri – officieel niet meer zijn verboden. Was dit wederom een geval van arrogantie van de macht, zoals we in het verleden vaak bij Ferrari en soms ook bij McLaren hebben gezien?

Red Bull moet – hoe schijnbaar tegenstrijdig ook – maar blij zijn dat Webber dit jaar totaal niet tegen Vettel was opgewassen. Vreemd eigenlijk, toch? Vorig jaar vochten zij elkaar nog de tent uit, maar dit jaar waren de rollen van ‘eerste coureur’ en ’tweede coureur’ al vanaf het begin verdeeld en werden ze daarna moeiteloos gehandhaafd. Horner mag Webber hiervoor wel dankbaar zijn.

Mis­schien zie ik spoken, maar ik zou me – na de avontu­ren van vorig jaar – zelfs kunnen voorstellen dat Horner precies dáárom Webber dit pleziertje heeft willen doen. Daar zullen we ongetwijfeld over tig jaar wel achterkomen, als Webbers of Vettels eerste ongeautoriseerde biografie zal worden gepubliceerd.