Red Bull Racing en McLaren maken geen probleem van Ferrari’s keuze om een positiestraf aan Felipe Massa’s broek te lappen zodat Fernando Alonso aan de schone kant van de baan kon starten. Ook omdat ze reglementair geen poot hebben om op te staan.

“Het reglement staat het toe, maar het was uit tactische overwegingen”, aldus Red Bull-teambaas Christian Horner. “Ze deden het puur om Fernando aan de goede kant te laten starten en dat heeft ze geen windeieren gelegd. Het reglement stond het toe. Niet leuk voor Felipe, maar Ferrari’s prioriteit ligt bij Fernando.”

Horner overwoog geen moment om hetzelfde met Mark Webber te doen, zodat Alonso alsnog aan de ‘verkeerde’ kant moest starten. “Zo blijven we bezig. Voor je het weet start Fernando dan vooraan. Het is nooit een optie geweest”, meent Horner.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh maakt geen werk van Ferrari’s zet, maar is kritischer dan Horner. “Fernando vertrok bij ons omdat wij dit soort dingen niet voor hem wilden doen”, aldus Whitmarsh over 2007, toen Alonso en toenmalig teamgenoot Lewis Hamilton alle twee een punt tekort kwamen op Kimi Räikkönen, die met de titel aan de haal ging.

“Teams en teambazen moeten zelf weten hoe ze te werk gaan. Dit zijn lastige keuzes maar het is duidelijk dat ze alle pijlen op Alonso richten”, stelt Whitmarsh. “En dat pakte goed uit. Verder wil ik niemand bekritiseren. De ‘verkeerde’ kant van de grid was niet nadelig voor ons. Ik zou wel pissig zijn geweest als wij aan de goede kant zouden starten maar dat dat feest niet was doorgegaan omdat Massa een positiestraf kreeg.”