Ferrari’s voormalig technisch directeur Aldo Costa, tegenwoordig werkzaam voor Mercedes, denkt wel te weten waarom zijn oude werkgever worstelt: “Ze hebben grote strategische fouten gemaakt.”

Costa werd in 2011 aan de kant gezet door de Scuderia en later dat jaar in dienst genomen door Mercedes, dat hem een nieuwe functie heeft gegeven als engineering director. Op het blog van de gerenommeerde Italiaanse autosportjournalist Leo Turini doet Costa nu echter uit de doeken waarom hij denkt dat het al een aantal jaar niet echt loopt bij Ferrari.

“Er is een gebrek aan visie, er zijn grote strategische fouten gemaakt en ze hebben niet altijd de juiste mensen aangenomen”, stelt Costa. “Ik zal een voorbeeld geven”, vervolgt de Italiaan. “In 2008 vroegen wij van het race-team om een nieuwe windtunnel. Die hadden we nodig om competitief te blijven, maar er werd ons verteld dat dit niet het geval en dus ook niet nodig was.”

“Al dit soort beslissingen worden maar door één man genomen”, legt Costa uit. “President Luca di Montezemolo. Hij hakt alle knopen door wat betreft de overkoepelende strategie voor de lange termijn en het aantrekken van nieuw personeel. Om eerlijk te zijn: toen Ferrari alles won, besliste hij alles ook in zijn eentje, maar nu het minder gaat, doet hij dat nog steeds.”

Costa geeft verder aan dat het hem pijn doet om Ferrari zo’n zware periode te zien doormaken. “Hoewel ik vind dat ze mij niet op een nette manier ontslagen hebben, blijft het een mythisch merk en er werken nog veel mensen die ik tot mijn vrienden reken en een warm hart toedraag. Dat ze in de Formule 1 nu zo in de problemen zitten, doet me dan ook geen goed.”

Foto: Costa (rechts) met zijn voormalige Ferrari-collega Andrea Stella.