Het team van Ferrari zou er verstandig aan doen in 2016 niet verder te gaan met Kimi Räikkönen en in plaats van voor Valtteri Bottas of Nico Hülkenberg te gaan. Dat meent oud-coureur David Coulthard.

Coulthard, tegenwoordig commentator voor de BBC, stelt in gesprek met Autosport dat Räikkönen als coureur niet meer beter wordt en zelfs zal gaan inleveren: “Ik ben helemaal niet anti-Kimi, maar hij maakt nu mee wat mij in de nadagen van mijn carrière ook overkwam. Op een gegeven moment zit je aan je plafond en daarna begin je als coureur dat extra randje, die echte scherpte, ook kwijt te raken.”

Coulthard, goed voor 246 Grands Prix en dertien overwinningen en naar eigen zeggen ‘nooit de beste coureur van het veld’, wijst naar Räikkönens prestaties in vergelijking tot zijn teamgenoten om zijn punt te maken: “Sebastian Vettel wandelde afgelopen winter bij Ferrari binnen en heeft gelijk zijn stempel op het team gedrukt, terwijl Kimi vorig jaar ook zijn meerdere moest erkennen in zijn toenmalige teamgenoot Fernando Alonso.”

Volgens Coulthard zou ‘iedereen op de banken staan te juichen’ als Räikkönen bijvoorbeeld komend weekend in Silverstone ineens wint, omdat dit een goed verhaal voor de sport zou zijn, maar spreken de feiten voor zich: “Ongeacht of het door pech of iets anders komt, staat het buiten kijf dat Kimi de laatste jaren niet de resultaten heeft gebracht die hij eerder in zijn loopbaan wel wist te behalen.”

Als mogelijke vervanger voor Räikkönen, met wie Coulthard van 2002 tot en met 2004 nog voor McLaren reed, noemt de Schot de naam van Räikkönens landgenoot Valtteri Bottas én die van Force India-coureur Nico Hülkenberg. “Als ik Ferrari was, zou ik die twee serieus overwegen. Zij kunnen Ferrari een stuk meer waar voor hun geld geven. Natuurlijk, qua marketing is Kimi een grotere naam, maar uiteindelijk is winnen de beste reclame.”

Dat Bottas nog een contract met Williams heeft, hoeft geen obstakel te zijn, meent Coulthard: “Want alles heeft zijn prijs en Ferrari kan die prijs vast betalen.” Hülkenberg is volgens Coulthard verder een coureur die een kans bij een topteam verdient. “Hij heeft in de opstapklassen alles gewonnen en is nu ook Le Mans-winnaar. Oké, die zege pakte hij niet in z’n eentje, maar het was wel weer bewijs dat hij een echte winnaar is.”