Formule 1-coureurs hebben de sport in een open brief opgeroepen bestuurlijke veranderingen door te voeren. Ze vinden dat de Formule 1 niet goed wordt bestuurd.

Dat maakt de Grand Prix Drivers’ Association (GPDA), de ‘vakbond’ voor Formule 1-coureurs, duidelijk in een open schrijven gericht aan de belanghebbende partijen in de Formule 1 en fans van de sport.

De GPDA maakt zich zorgen om de bestuurlijke structuur van de sport als gevolg van ‘recente reglementswijzigingen’ op sportief, technisch en commercieel vlak. Deze hebben volgens de GPDA een averechts effect gehad.

“Er zijn wijzigingen doorgevoerd die een ontwrichtende uitwerking hebben gehad, die de grotere problemen die in de sport spelen niet oplossen, en het toekomstige succes van de Formule 1 in gevaar brengen”, schrijft de GPDA.

Desondanks is de GPDA ervan overtuigd dat ‘alle belanghebbenden’ het beste met de sport voor hebben. De conclusie van de coureursvakbond is dan ook dat de huidige bestuursstructuur niet goed werkt.

“Het proces van besluitvorming in de Formule 1 is achterhaald en niet goed uitgewerkt. Het zorgt ervoor dat de sport niet vooruit kan en zorgt vaak zelfs voor impasses, waardoor niks gebeurt”, meent de GPDA.

“We willen de eigenaren van en belanghebbenden in de Formule 1 dan ook oproepen om erover na te denken hun eigen bestuursvormen te herstructureren”, luidt de oproep van de GPDA.

“De te varen koers van de sport moet – zowel op korte als lange termijn, en wat technische, sportieve en commerciële zaken betreft – onderdeel zijn van een master plan dat de principes en waarden van de Formule 1 weerspiegelt.”

Het einddoel moet zijn, zo stelt de GPDA, om ervoor te zorgdragen dat de Formule 1 ‘de top van de autosport blijft’: “Een felle competitie van de beste coureurs in buitengewone bolides op de coolste circuits.”

De volledige brief van de GPDA is hier te lezen:

GPDA