De Formule 1-coureurs zijn vooralsnog niet onverdeeld positief over het voorstel voor een nieuw kwalificatiesysteem en hebben dit ook aan de FIA laten weten.

Sergio Perez (MEX) Force India VJM09 at Formula One Testing, Day Two, Barcelona, Spain, Wednesday 2 March 2016.

Sergio Pérez en Kevin Magnussen staan kritisch tegenover het voorstel.

Het voorstel is om de kwalificatie nog altijd in drie delen te houden, maar daarin telkens – na een bepaald aantal minuten – om de negentig tellen de traagste coureur te elimineren. Dit tot er in het laatste deel – Q3 – nog maar twee over zijn om in de laatste negentig tellen om pole te vechten.

Niet happy
Sprekend voor zichzelf en in ieder geval een aantal van zijn collega’s, laat Force India’s Sergio Pérez aan Sky Sports F1 weten het voorstel niks te vinden. “We zijn er niet happy mee en zijn benieuwd of het nog kan veranderen.”

“We denken namelijk dat het te ingewikkeld is voor de fans, aangezien wij het ook al lastig te begrijpen vinden! Daarnaast zijn we van mening dat er niks mis is met het huidige kwalificatiesysteem.”

Pérez en een aantal andere coureurs, waaronder de eveneens sceptische Nico Rosberg, Kevin Magnussen en Jenson Button, hebben dan ook met FIA-topman Charlie Whiting gesproken om hun twijfels te uiten, vertelt hij.

Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 and driver in a meeting with Charlie Whiting (GBR) FIA Delegate at Formula One Testing, Day Two, Barcelona, Spain, Wednesday 2 March 2016.

De coureurs in een meeting met de FIA.

“Charlie betrekt ons hierbij. Hij wil onze mening horen, wat erg fijn is”, vertelt Pérez, terwijl collega Magnussen tegenover Autosport aangeeft dat hij hoopt dat hij hoopt dat coureurs in de toekomst meer inspraak krijgen.

Magnussen noemt het verder ‘niet ideaal’ dat er twee weken voor aanvang van het seizoen geen duidelijkheid is over het kwalificatiesysteem. Mercedes-coureur Nico Rosberg noemde dit eerder zelfs ‘onprofessioneel’.

Volgens McLarens Jenson Button is er genoeg dat de Formule 1 moet veranderen, maar hoort het kwalificatiesysteem van de laatste jaren daar niet bij. “Het nieuwe systeem lijkt me alleen maar ingewikkeld.”

Uitstel
Als het eliminatiesysteem er komt, is dat sowieso pas later. Wegens tijdgebrek voor het schrijven van de software, kan het volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone op z’n vroegst bij de vijfde race geïntroduceerd worden.

Er ligt ook alweer een idee om het voorstel aan te passen. De teambazen willen alleen Q1 en Q2 volgens het afvalsysteem houden en in Q3 gewoon de tijd vol maken zonder coureurs te elimineren.