Een curieus incident aan het slot van de vrije training op zaterdag zorgde nog even voor de nodige opwinding in een vrije sessie die door de twee Renault-coureurs Fisichella en Alonso werd gedomineerd. Villeneuve, Coulthard en Ralf Schumacher crashten, door toedoen van Montoya.
 
Drie minuten voor het einde van de tweede vrije sessie op zaterdagochtend reed Jacques Villeneuve tegen David Coulthard aan, die vervolgens Ralf Schumacher aantikte. De Toyota-coureur minderde op het rechte stuk omhoog richting Massanet vaart, omdat Juan Pablo Montoya McLaren dat voor hem ook deed. Coulthard moest hetzelfde doen, week uit naar links en verraste daarme Villeneuve die de Schot net wilde inhalen. Omdat er nog maar drie minuten waren te gaan werd de sessie na de rode vlag-situatie niet meer hervat. Coulthard wees Montoya aan als schuldige en wil dat de Colombiaan wordt bestraft. ,,Gaat-ie een beetje op zijn rem staan. Jaqcues, Ralf en ik in de kreukels en hij gewoon zonder schade naar de pit.’’ Montoya was zich van geen kwaad bewust. ,,Ik remde inderdaad, maar ik wilde Ralf echt geen brake-test geven. No way!’’

De twee Renault-coureurs Giancarlo Fisichella en Fernand Alonso voerden na afloop van de tweede sessie tussen kwart voor tien en elf uur de ranglijst aan. De Italiaan reed een tijd van 1.13.988, Alonso 1.14.047. Ook snel was McLaren-coureur Kimi Raikkonen. De Fin gaf maar twee tienden toe op Alonso. Teamgenoot Juan Pablo Montoya, eerder op de ochtend nog de snelste met een tijd van 1.16.197, liet de zevende tijd noteren: 1.14.543. Jarno Trulli, Mark Webber en Ralf Schumacher waren sneller dan de Colombiaan.

De Ferrari’s vielen net als vrijdag tegen. Michael Schumacher, in de eerste sessie eerder op de ochtend nog vijfde, reed nu de negende tijd (1.14.961). Barrichello die al het hele weekend weinig optimistisch is, moest het doen met de twaalde tijd: 1.15.637.

Christijan Albers moest net als in de eerste van de twee vrije sessies teamgenoot Patrick Friesacher voor laten gaan. Tussen negen en kwart voor tien was het verschil dik 2 tellen, na afloop van de tweede sessie 1,2 seconden. Albers’ tijd was 1.19.700, hij was daarmee de langzaamste van de achttien rijders. Friesacher reed 1.18.506.

Vanmiddag tussen een en twee is de eerste kwalificatie. Vitantonio Liuzzi, twee weken terug in Spanje de eerste uitvaller, start als eerste, winnaar Raikkonen als laatste. Het is waarschijnlijk de laatste keer dat er dit seizoen twee kwalificaties van een uur worden afgewerkt. Als de World Council van de FIA akkoord gaat is er met ingang van de volgende race alleen nog maar een kwalificatie-sessie van een uur op zaterdagmiddag, waarbij de coureurs met de hoeveelheid brandstof rijden waarmee ze de race zullen starten.