Dat Red Bull-protegé António Félix da Costa het in de promotiestrijd om een zitje bij Toro Rosso heeft moeten afleggen tegen Daniil Kvyat, betekent niet dat Da Costa geen steun meer krijgt van Red Bull.

Dat de negentienjarige Kvyat de 22-jarige Da Costa gepasseerd is in de Red Bull-hiërarchie, betekent volgens het hoofd van Red Bulls  talentenprogramma, Helmut Marko, niet dat ‘het voorbij is voor Da Costa’.

“Zijn toekomst ligt open en we zijn aan het nadenken over waar we António in 2014 kunnen plaatsen”, verklaart Marko in gesprek met Autosport, waarbij hij benadrukt dat de Portugees ‘de situatie begrijpt’: “Onze beslissing maakte hem niet blij, maar we hebben António uitgelegd waarom Kvyat in onze ogen de betere keus was.”

Voor Da Costa, die er door Marko aan is herinnerd ‘dat het om resultaat gaat’, is Marko nu op zoek naar een zitje in een klasse die qua planning niet botst met de Formule 1. “Dit omdat we verder willen met António als simulator- en testrijder”, zo verduidelijkt Marko.

Dankbaar
Da Costa zelf toont zich, eveneens in gesprek met Autosport, ondanks dat hij ’teleurgesteld is niet degene te zijn die het Formule 1-zitje heeft gekregen’, dankbaar voor de aanhoudende steun van de energiedrankfabrikant: “Zonder Red Bull en Helmut Marko was ik namelijk sowieso nooit zover gekomen en ik ben er zeker van dat mijn toekomst in goede handen bij ze is.”

Aangezien hij dus niet in een klasse mag uitkomen die dezelfde racekalender aanhoudt als de Formule 1, is deelname aan de GP2 uitgesloten voor de vorig seizoen in de Formule Renault 3.5 actieve Da Costa.

Een volgend seizoen in de Formule Renault 3.5 behoort volgens Autosport tot de mogelijkheden, ook al heeft dat niet de voorkeur. Waar Da Costa – die dit jaar de rol van testrijder bij Red Bull heeft gedeeld met Sébastien Buemi – terecht komt, is dus afwachten. Wél gaat hij dit jaar in ieder geval nog meedoen aan de illustere Formule 3-race in Macau, die hij vorig jaar overigens wist te winnen.

Kvyat
De door voor 2014 bij Toro Rosso bevestigde Kvyat krijgt dit jaar op zijn beurt nog de kans verdere Formule 1-ervaring op te doen. Red Bull is van plan hem in Amerika en Brazilië voor Toro Rosso op te laten draven tijdens vrije trainingen.