*

‘Dat ik met steeds minder coureurs een verleden heb, geeft een leeg gevoel’

Redactie

Redactie

12 oktober 2018 11:00

‘Dat ik met steeds minder coureurs een verleden heb, geeft een leeg gevoel’
Sutton Images

Lewis Hamilton vindt het ‘anders racen’ tegen jonge jongens die de Formule 1 betreden: “Want je kent ze nog niet, ze zijn een onbeschreven blad.” Dat er steeds minder coureurs zijn waar hij een verleden mee heeft, geeft hem een ‘leeg gevoel’.

Felipe Massa, Jenson Button en natuurlijk Nico Rosberg: het zijn zomaar wat namen van topcoureurs waar Hamilton jaren tegen heeft gereden in de Formule 1, maar die de afgelopen jaren van het toneel zijn verdwenen. En na dit seizoen valt daar ook de naam van Fernando Alonso, ooit zijn aartsrivaal, nog bij te schrijven.

Het is een hele lichting coureurs die door een geleidelijke wisseling van de wacht is vervangen door nieuwkomers als Pierre Gasly, Charles Leclerc en natuurlijk Max Verstappen – al is de laatste inmiddels een gevestigde naam. Voor de 33-jarige Hamilton was en is het wel even wennen, vooral omdat er steeds minder coureurs van ‘zijn’ generatie zijn. “Dat er steeds minder coureurs zijn met wie je een verleden hebt, die je kent en van wie je de successen van dichtbij hebt meegemaakt, geeft me wel een leeg gevoel”, erkent hij in interview met FORMULE 1.

Racen tegen jonge(re) coureurs is ‘zeker anders dan racen tegen iemand die je door en door kent’, zegt Hamilton. “Die nieuwe jongens zijn een soort onbeschreven blad. Je kent ze nog niet, weet nog niet hoe ze als mens zijn.” Als viervoudig wereldkampioen die op korte termijn zo goed als zeker zijn vijfde kroon claimt, heeft Hamilton echter niet het gevoel dat hij zijn territorium hoeft af te bakenen. “Want dat is iets dat je doet als je bang bent of je bedreigd voelt, en dat is niet het geval.”

“Misschien is mijn territorium ook vanzelf wel afgebakend, omdat ze weten wie ik ben en wat ik bereikt heb. Maar ik maak me er niet druk om; het maakt me niet uit wie er in de Formule 1 komt.” Waar Hamilton wel happy mee is, is dat Kimi Räikkönen (38) na dit jaar doorgaat. Anders was Hamilton volgend seizoen namelijk de oudste coureur op de grid geweest. “Echt? Was ik dan de oudste geweest? Holy shit! Gelukkig zie ik er jonger uit dan de rest, dat maakt veel goed!”

In het nieuwste magazine van FORMULE 1, nr. 15, lees je een uitgebreid exclusief interview met Hamilton. Over zijn leven op en naast de baan, zijn positie en rol binnen Mercedes en waarom hij beter rijdt dan ooit. FORMULE 1 nr. 15 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.

Lees meer over

Hamilton Mercedes