Zijn biografie was een hit, met de opvolger De succesformule slaat David Coulthard een compleet andere weg in. Met smakelijke anekdotes geeft hij een persoonlijke en een zakelijke inkijk in de Formule 1, vol levenslessen. “Op mijn veertiende wist ik al dat ik later voor de tv ging werken.”

Is je boek een handleiding voor jonge coureurs?
“Niet voor jonge coureurs alleen; het kan jonge mensen helpen. Ik ben het perfecte voorbeeld van iemand die, afgezien van het rijden zelf, geen andere autosportvaardigheden heeft. Maar ik kan wel de katalysator zijn om iedereen samen te brengen en in een team het beste uit al die mensen te halen. Toen ik met racen stopte, raakte ik betrokken bij productiebedrijf Whisper Films: iets heel anders dan Formule 1. Nog een reden waarom ik het boek schreef: je hebt geen kennis van een sector nodig om erin te kunnen werken. Als je mensen kent en het beste uit hen kunt halen, kan dat voldoende zijn om je verder te helpen.

Komt alles wat met het leven te maken heeft min of meer samen in de Formule 1?
“Dat denk ik wel, ja. Formule 1 vertegenwoordigt de dagelijkse gang van zaken heel goed in vergelijking met andere sporten. Als je niet goed genoeg bent, lig je eruit, teams komen en gaan. Er is een verschil met andere sporten. Neem voetbal: bij veel teams zijn de financiën tot op zekere hoogte gegarandeerd, ook al zijn ze niet zo goed.”

Een gewetensvraag: wat is leuker, coureur zijn of ondernemer?
“Coureur zijn in de Formule 1 is gemakkelijker, want dan hoef je alleen maar met je jezelf bezig te zijn. Bij wat ik nu doe zijn veel meer mensen betrokken en is de verantwoordelijkheid groter. Maar ik geef mijn mensen ook veel verantwoordelijkheid, want zij doen iets wat ik niet kan. En als ze hun werk goed doen, groeien we samen groter. Doen ze dat niet, dan worden ze vervangen. Je betaalt een volwassene om zijn werk te doen.”

Het uitgebreide interview met David Coulthard is terug te lezen editie 17 van FORMULE 1. Deze ligt nu in de winkel of is hier na te bestellen. Coulthard heeft ook nog eens drie exemplaren van zijn boek gesigneerd bij ons achtergelaten. Hebben? Waar won David Coulthard zijn eerste Grand Prix? Antwoorden kunnen naar [email protected]

Luister ook naar onze podcast, elke maandag na de race bespreken we wat FORMULE 1 op de plank heeft voor de komende editie. (iTunes)