David Coulthard denkt dat hij beter niet naar McLaren had kunnen vertrekken eind 1995. De Schot besloot toen zijn biezen te pakken bij Williams en voor veel geld een contract bij de renstal van Ron Dennis te ondertekenen. En daar heeft hij nu spijt van, want juist zonder hem werd Williams in 1996 en ’97 kampioen.

Het is een veelgehoorde quote uit de mond van David Coulthard gedurende verschillende winters. ,,Dit jaar wil ik wereldkampioen worden", wist ’DC’ telkens weer zonder blikken of blozen te roepen. In 1998 en ’99 had hij daar alle reden toe, want vooral in die jaren beschikte hij over de beste bolide van het veld. Die twee seizoenen was hij echter niet opgewassen tegen teamgenoot Mika Hakkinen. Als de huidige Red Bull-rijder terugkijkt op zijn loopbaan, dan denkt hij dat hij voor die tijd al kampioen had kunnen zijn.

,,Ik stond voor het eerst als McLaren-coureur op de startgrid (Coulthard kwalificeerde zich voor de Australische Grand Prix in 1996 als dertiende, één plek achter Jos Verstappen) en op dat moment realiseerde ik me dat ik voor het grote geld had gekozen. Geld betekende toentertijd wat meer voor me dan nu het geval is, nu weet ik wel beter: prefereer geld nooit boven goede resultaten", jammert Coulthard in de Mail on Sunday.

,,Dat jaar won Damon Hill het kampioenschap in een oppermachtige Williams, een jaar later volgde Jacques Villeneuve hem op. Ik kan het maar niet uit m’n hoofd zetten dat ik in één van die twee seizoenen kampioen zou zijn geworden als ik bij Williams was gebleven."

Een korte blik op de lijst der kampioen leert echter dat het anders gelopen is. Dat is nog niet alles, want de man die negen seizoenen voor het McLaren-team reed verwijt zichzelf nog meer. Zo heeft hij er tevens spijt van dat hij Mika Hakkinen in Jerez de la Frontera – de race waarin Jacques Villeneuve zich tot kampioen kroonde – voorbij liet om hem zodoende zijn eerste zege cadeau te doen. Een race later gebeurde in Australië na een mislukte pitstop van Hakkinen hetzelfde, met als enige verschil dat er dit keer een afspraak aan vooraf ging.

,,Ik was de eerste coureur die vrijwillig voor zijn teamgenoot aan de kant ging. Ik reed aan de leiding van de Europese Grand Prix in 1997 toen me op de radio werd verteld dat ik Mika voorbij moest laten. 15 ronden lang heb ik over de radio gediscussieerd, terwijl ik er alles aan deed om de leiding te behouden. Het gebeurde enkele maanden later opnieuw, waarna Mika kampioen werd. Ik had die races gewoon moeten winnen, nu heb ik er tot op de dag van vandaag de gevolgen van moeten dragen."

Terugkijkend op zijn carrière stelt de Red Bull-coureur twee grote fouten te hebben gemaakt. ,,Als ik terugkijk op alles realiseer ik me dat het ten eerste een fout was om naar McLaren te gaan en ten tweede heb ik de fout gemaakt om Mika tweemaal voor te laten gaan."