In Mexico had Lewis Hamilton nog wat geluk nodig om zijn zesde wereldtitel al op te eisen, maar in Amerika zal het stukken makkelijker worden voor de Brit. Hij heeft zijn zesde wereldtitel binnen handbereik, nu Valtteri Bottas de race in Amerika zal moeten winnen om een minimale kans te behouden.

Voor de Grand Prix van Mexico had Lewis Hamilton een voorsprong van 64 punten op Valtteri Bottas. Als hij daar al kampioen had willen worden, moest hij met een verschil van 78 punten Mexico verlaten. Met de winst van Hamilton en de derde plek voor Bottas lukte dat nog niet en moest hij zijn kampioenschapsfeest uitstellen.

Hamilton heeft nu een voorsprong van 74 punten en na de Grand Prix van Amerika zijn er nog maar maximaal 52 punten te halen. Bij een gelijke stand geeft het aantal zeges de doorslag, maar daar zal Hamilton met zijn tien zeges direct gekroond kunnen worden omdat Bottas nog maar aan maximaal zes zeges kan komen. Bottas moet minimaal 23 punten halen in Amerika om nog een minimale kans te behouden op de wereldtitel. Dat betekent dat Bottas hoe dan ook zal moeten winnen, terwijl Hamilton buiten de topacht moet eindigen.

Als Bottas wint en Hamilton als negende over de finish komt, moet de Brit het bonuspunt voor de snelste ronde hebben om in Amerika al kampioen te worden. Een topacht finish is voor Hamilton dus in alle gevallen genoeg om wereldkampioen te worden. Daarnaast is het kampioenschap dus ook al direct beslist wanneer Bottas de race niet wint. Hamilton kan alleen nog het kampioenschap verliezen als Bottas alle resterende races wint, terwijl hij zelf minder dan vier punten scoort.

Bottas start vanaf de poleposition en heeft daarmee de eerste stap naar de benodigde overwinning gezet, al heeft Hamilton met zijn vijfde startplaats de beste kaarten in handen.

Foto: Motorsport Images