*

De Vries vergalt in Mexico-Stad zijn eigen race en die van Frijns

André Venema

André Venema

15 februari 2020 23:53

De Vries vergalt in Mexico-Stad zijn eigen race en die van Frijns
Motorsport Images

Mitch Evans heeft de vierde ePrix van dit seizoen in Mexico-Stad op zijn naam geschreven. Nyck de Vries, als derde gestart en debutant in ’s werelds eerste volledig elektrische raceserie, beleefde een zwarte middag. Hij viel halverwege met een technisch probleem uit (‘ik kon de auto niet stoppen’) en boorde zijn bolide daarbij vol in de flank van landgenoot Robin Frijns, die net de aanval op een podiumplaats had ingezet.

Een verdedigende manoeuvre met flinke consequenties: De Vries klaagde over de boordradio dat Antonio Felix da Costa hem waarschijnlijk had aangetikt waardoor hij de controle over zijn elektrische Mercedes was kwijtgeraakt. Maar de tv-beelden leken een ander verhaal te vertellen. De Vries kon de eerste bocht na start/finish niet houden en glibberde daarbij hard tegen Frijns, hij rijdt voor Audi’s klantenteam Envision, aan. “Vanuit het niets werd ik geraakt”, aldus Frijns.

Net als de race van De Vries, hij was een van de liefst acht uitvallers in Mexico-Stad, was ook die van de Limburger meteen voorbij. Frijns viel terug naar het middenveld en kwam uiteindelijk als twaalfde over de finish. De wedstrijdleiding deed De Vries’ slippertje achteraf af als een race-incident. “Het was een technisch probleem”, zo lichtte De Vries na afloop zijn manoeuvre toe. “Ik kon de auto niet stoppen, was daardoor een passagier.” Hij bood Frijns later direct zijn verontschuldigingen aan voor de crash.

Zoals zo vaak leverde de start van de Formule E-race de nodige opwinding op. Aanvankelijk schoof De Vries, in dienst van Mercedes’ fabrieksteam, een plaatsje op. Hij positioneerde zich netjes achter Mitch Evans (Jaguar), die polesitter André Lotterer (Porsche) op het volgepakte Autódromo Hermanos Rodríguez had verschalkt. Robin Frijns verloor een positie, maar werkte zich snel op naar de vijfde plaats. Onderweg daar naartoe passeerde hij De Vries, die niet lekker in zijn ritme kwam en hem korte tijd later aantikte.

Een vroege safteycar krulde het veld weer ineen en deed Evans’ ruime marge weer smelten. De Nieuw-Zeelander raakte er echter niet door van de wijs. Hoewel Frijns’ teamgenoot Sam Bird nog wel even aandrong, behield Evans steeds een veilige marge. Antonio Felix da Costa en Sebastien Buemi completeerden na een incidentrijke race het podium in de metropool.