Oud-teambaas Ron Dennis krijgt weer meer invloed bij McLaren. De Brit heeft een nieuwe functie gekregen als ceo van de McLaren Group en gaat zich actiever met het Formule 1-team bemoeien.

Dennis is na zijn terugtreden als teambaas begin 2009 constant aangebleven als bestuursvoorzitter van de McLaren Group, een rol waarin hij zich primair op de straatauto-afdeling van het merk heeft gericht. Eerder deze winter staken echter geruchten de kop op dat Dennis niet gelukkig was met de gang van zaken bij het Formule 1-team en hij meer invloed wilde, wat nu dus het geval lijkt te zijn.

Donderdagmiddag is Dennis namelijk aangesteld als ceo van de McLaren Group, waarbij hij het stokje overneemt van Martin Whitmarsh, die deze functie combineerde met die van teambaas van het Formule 1-team, een rol die Whitmarsh overigens wel behoudt.

Als ceo zal Dennis zich echter weer meer bezig gaan houden met de McLaren-renstal, want hij heeft de opdracht gekregen om ‘er in de eerste plaats voor te zorgen dat we zowel op als naast de baan beter presteren’.

Om dit voor elkaar te krijgen zal Dennis de komende weken een ‘grondige en objectieve analyse van alle takken van het bedrijf’ uitvoeren. “We streven er daarbij naar alle aspecten van onze huidige afdelingen te optimaliseren, terwijl we ondertussen zullen zoeken naar nieuwe mogelijkheden om groei te maken aan de hand van nieuwe investeringen of het verder exploiteren van onze eigen technologische middelen”, zo laat Dennis in het voor hem zo kenmerkende Ronspeak optekenen.

“In februari zullen we vervolgens een nieuwe strategie voor de McLaren Group formuleren en tevens een bijpassende organisatorische structuur implementeren die ons in de best mogelijke positie brengt onze doelen te bereiken”, voegt Dennis daar verder aan toe.

Dennis – die zelf een belang van 25 procent in de McLaren Group heeft, wat voor zover bekend ondanks de recente geruchten niet is toegenomen – zegt tot slot zich erg te verheugen op zijn nieuwe rol: “Ik vind het erg uitdagend om in deze functie samen met mijn mede-aandeelhouders en collega’s ons gezamenlijke doel te bereiken om in alles wat we doen de beste te zijn.”

Dramajaar
McLaren heeft – met Whitmarsh als eindverantwoordelijke – een dramatisch 2013 achter de rug. Het team wist voor het eerst sinds 2006 geen race te winnen. Sterker nog: McLaren haalde met een vierde plek als beste raceresultaat het podium niet eens en sloot het seizoen af op een teleurstellende vijfde plek bij de constructeurs.