Ik sta op het dakterras van Hotel Stein in Salzburg. “Margit en ik hebben hier ons huwelijksfeest gevierd. Kijk eens wat een prachtig uitzicht!” zegt Rudolf Ratzenberger. Hij heeft gelijk. Het uitzicht over Salzburgs Altstadt en de oude vesting is schitterend.

 

We zijn hier om foto’s te maken. Foto’s waarop de band tussen Roland Ratzenberger en Salzburg tot uiting komt. Even voordien opende Rudolf in de kelder van zijn appartement een stoffige, kartonnen doos met het opschrift “Ratzenberger”. Die doos kreeg hij eind 1994 van de Italiaanse politie.

In de doos zaten de spullen van Roland. Zijn handschoenen, en ook de helm die hij droeg tijdens die vreselijke crash. De helm vertoont een flinke deuk aan de linkerkant, sommige sponsorlogo’s zijn beschadigd en het binnenwerk zit los. Het is duidelijk dat deze helm een enorme klap heeft moeten verwerken. “Jij bent de eerste journalist die deze helm ooit gezien heeft”, zegt Rudolf.

Het is bijzonder deze helm te zien. Bizar is het, maar ook bijzonder. Rudolf staat erop dat we deze helm fotograferen, en gelukkig kan dat ook. De rechterzijde ziet er nog mooi uit, alsof er nooit iets gebeurd is. Als we op het dakterras van het hotel staan en Rudolf de foto’s terugziet op mijn camera zegt hij: “Schön.”

Hij is trots op deze foto’s en hoewel hij het niet met zo veel woorden zegt voel ik dat hij ook trots is op deze helm. De enige helm die hij nog heeft uit Rolands Formule 1 carrière. De helm die de droom van zijn zoon belichaamt. Ik ben ook trots dat ik deze helm mocht vasthouden, hoewel hij een verschrikkelijk verhaal vertelt. 

Lees meer over het bezoek van Dennis van Loenhout aan de familie Ratzenberger in nummer 7 van Formule 1.