‘Het eerbetoon dat nooit heeft plaatsgevonden’, zo noemt de organisatie van de Grand Prix van Spanje het vlagvertoon ter nagedachtenis aan Ayrton Senna en Roland Ratzenberger op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

25 jaar geleden, op 30 april en 1 mei, verongelukten Ratzenberger en Senna op het circuit van Imola. Ratzenberger op de zaterdag van dat gitzwarte raceweekend, Senna op zondag – terwijl hij als eerbetoon aan Ratzenberger een Oostenrijkse vlag bij zich droeg in de cockpit, die hij wilde tonen als hij de race won.

Het kwam er niet van. Om stil te staan bij dit eerbetoon dat nooit was, heeft de organisatie van de Spaanse Grand Prix (de eerste race na het 25-jarig jubileum van de dood van Ratzenberger en Senna) een speciale vlag gecreëerd: half die van Brazilië, half die van Oostenrijk.

De vlag is op het Circuit de Barcelona-Catalunya te koop, terwijl een grotere variant voor de circuitingang wappert. Halfstok, al wordt hij steeds verder gehesen door op social media met hashtag #thetributethatneverhappened te posten. Daarnaast zullen fans die de vlag kopen die tonen langs circuit. Tevens zal de winnaar zondag op het podium de vlag vertonen ter nagedachtenis van Senna en Ratzenberger, waar fans dan ook mee kunnen doen door met de vlag te zwaaien.