Momenteel komen coureurs en teamleden even op adem tijdens de drie weken lange zomerpauze. Het ziet er echter naar uit dat de kalender van 2009 zo’n rustmoment niet meer toelaat. Heerlijk, vindt Nick Heidfeld. Een slechte zaak, vindt Ron Dennis. De drie race- en testloze weken tussen de Grand Prix van Hongarije en die van Europa wordt door veel coureurs en teamleden aangegrepen voor een korte vakantie. Heikki Kovalainen en Kimi Raikkonen gaan op familiebezoek in Finland, Timo Glock ligt te zonnen in Los Angeles en Nico Rosberg en Nick Heidfeld zitten op de bank naar de Olympische Spelen te kijken.

Niet dat het één grote vakantie is; Renault, McLaren en Force India deden bijvoorbeeld onlangs een korte shakedown op Kemble Airport in Engeland. Toch kunnen de meeste teamleden wel een gaatje vinden om tot rust te komen.

Met de plannen om de kalender van 2009 uit te breiden tot negentien races, zou de zomerstop in het water vallen. Volgens McLarens teambaas Ron Dennis werkt dat in niemands voordeel.

,,Deze pauze is absoluut noodzakelijk voor het team”, zegt Dennis tegenover CNN. ,,Ze hebben niet genoeg tijd om bij hun familie te zijn. Dit geeft hen de kans om in elk geval één week niet op kantoor of in de fabriek te zijn.”

Volgens Dennis is een pauze de sleutel tot het gemotiveerd houden van je mensen. Daarom wil hij – als alternatief voor de zomerstop – zijn personeel volgend seizoen laten rouleren. ,,Ze hoeven niet het hele seizoen door te gaan.”

Een heel ander geluid laat Nick Heidfeld horen. Voor hem kan het seizoen niet lang genoeg duren. ,,Ik wil graag meer races rijden, zoals gepland is voor de toekomst”, zegt hij op de site van BMW Sauber. ,,Want er is niet één race waar ik niet van houd.”

,,Ik zie ernaar uit om naar India te gaan en naar de andere interessante plaatsen die nu besproken worden”, zegt de Duitser, die daaraan toevoegt dat hij het jammer vindt dat Indianapolis niet meer op de lijst staat. ,,Voor mij hoort de Formule 1 overal in de wereld te racen.”

JK