*

Di Montezemolo: ‘Alonso verlaat Ferrari’

Daan de Geus

Daan de Geus

16 oktober 2014 08:36

Di Montezemolo: ‘Alonso verlaat Ferrari’
Sutton Images

Fernando Alonso gaat definitief weg bij Ferrari. Dat heeft zijn voormalige baas, Luca di Montezemolo, bevestigd, waarbij hij aangeeft dat er twee redenen zijn voor Alonso’s vertrek.

Di Montezemolo zelf is ook net weg bij Ferrari. Afgelopen maandag werden zijn taken als president van het illustere automerk overgenomen door Sergio Marchionne, de grote baas van het overkoepelende Fiat Chrysler Automobiles, maar het zal volgens Di Montezemolo niet lang duren voor ook Alonso niet meer werkzaam is voor Ferrari.

In een praatprogramma van het Italiaanse Rai 1 bevestigt Di Montezemolo de geruchten die al langer rondzingen namelijk: “Alonso gaat weg bij de Scuderia, en wel om twee redenen: in de eerste plaats is hij toe aan een nieuwe uitdaging en omgeving, terwijl hij daarnaast op een leeftijd is waarop hij het zich niet kan veroorloven nog langer te wachten om weer te winnen.”

Volgens Di Montezemolo is Alonso verder teleurgesteld dat het grote succes in de vorm van hoofdprijzen is uitgebleven tijdens zijn periode bij Ferrari. Alonso werd in 2010, 2012 en 2013 vice-kampioen, maar kon eigenlijk alleen in 2010 en 2012 serieus aanspraak maken op de titel.

De verwachting is nu dat Alonso naar McLaren gaat, dat in 2015 een nieuw tijdperk ingaat met Honda als motorleverancier. Zolang zijn deal niet rond is, blijven er echter ook geruchten rondzingen over een mogelijke sabbatical of tóch nog een verrassende transfer naar toch een ander team.

Volgens onder meer de BBC en Autosport is Alonso in grote lijnen echter rond met McLaren en wordt er alleen nog gesteggeld over de duur van de overeenkomst en eventuele ontsnappingsclausules.

Di Montezemolo
Di Montezemolo zelf heeft overigens nog laten weten niet gelukkig te zijn met de manier waarop zijn eigen afscheid tot stand is gekomen. “Er kon niet eens een bedankje af. Het is geen geheim dat ik niet tevreden ben met hoe alles is gegaan, maar zo is het leven en de eigenaar van een onderneming heeft natuurlijk het recht de beslissingen te nemen.”

De suggestie dat Ferrari niet succesvol genoeg is geweest in de Formule 1 onder zijn leiding, wijst Di Montezemolo verder van de hand. “Kom nou, we hebben veertien titels gewonnen in vijftien jaar. We hebben een ongekend lange glorietijd gekend en zelfs daarna grepen we in 2008, 2010 en 2012 telkens maar net in de laatste race naast een volgende titel.”