Volgens voormalig Ferrari-kopstuk Luca di Montezemolo had de op vrijdag overleden Jules Bianchi het stoeltje van Kimi Räikkönen over moeten nemen op het moment het dienstverband van de Fin bij de Scuderia erop zit.

Jules Bianchi overleed afgelopen vrijdag aan de gevolgen van zijn horrorcrash op Suzuka in oktober van 2014. Hij reed in de Formule 1 twee seizoenen voor Marussia, maar maakte tegelijkertijd deel uit van de Ferrari-familie waarin hij in 2009 werd opgenomen. Ferrari begeleidde de Fransman naar successen in de GP2 en Formule Renault 3.5 en bracht hem in 2013 uiteindelijk onder bij Marussia, waar men met klantenmotoren van Ferrari reed. Het had de opmaat moeten zijn voor een racefunctie bij het team uit Maranello, zo laat Di Montezemolo ten overstaan van La Gazzetta dello Sport weten.

“Jules Bianchi was één van ons”, aldus de voormalig Ferrari-president. “Wij hadden hem als lid van de Ferrari-familie aangewezen om Kimi Räikkönen te vervangen op het moment dat hij ons team zou verlaten. De crash in Suzuka heeft echter een bescheiden, snelle, beleefde en een aan Ferrari toegeweide kerel van ons weggenomen. Een jongen die bovendien prima overweg kon met onze technische staf en een zekerheidje was voor onze toekomst.”

“Het staat me nog helder voor de geest dat hij bij ons kwam in Maranello toen zijn tienerjaren nog maar net achter hem lagen. Tezamen hebben we elke horde genomen op weg naar de Formule 1 en een stoeltje bij Marussia. We gaven om hem en zijn talent was immer merkbaar.”

“Hij zou uiteindelijk met al zijn ervaring voor ons hebben gereden, maar het lot heeft anders beslist. Hij laat daarmee een onopvulbare leegte achter. Ik leef dan ook intens mee met zijn familie. Ze hebben in extreem moeilijke tijden moed en waardigheid getoond. Mijn gedachten gaan eveneens uit naar zijn vele vrienden bij Ferrari. Hij zal altijd liefdevol herinnerd worden.”