Ferrari-president Luca di Montezemolo denkt dat het mislopen van de titel in 2010 er de oorzaak van was dat ook 2011 een teleurstellend seizoen was voor de Scuderia.

 

“Ik geloof dat het verliezen van de titel in de laatste race van 2010 veel effect heeft gehad op hoe 2011 voor ons is verlopen”, verwijst hij in gesprek met Motorsport-Total naar hoe Fernando Alonso destijds als kampioenschapsleider aan de race in Abu Dhabi begon maar toch nog naast de titel greep en Sebastian Vettel ermee aan de haal zag gaan.

 

“Als we die titel hadden gewonnen, dan was de moraal binnen ons team afgelopen seizoen een stuk beter geweest”,  denkt Di Montezemolo, die 2011 niet anders dan als ’teleurstellend’ kan omschrijven.

 

Ondanks het tegenvallende seizoen, heeft de topman van het Italiaanse sportautoconcern inmiddels wel gezien dat er een kentering ten goede heeft plaatsgevonden bij de roemruchte renstal: “We hebben nu een veel duidelijke visie en de organisatie is aanzienlijk versterkt”, zo laat hij optekenen.

 

“Daarnaast hebben we onze windtunnel en simulatie-faciliteiten verbeterd, terwijl we over het algemeen gewoon beter voorbereid zijn, dus ik heb er veel vertrouwen in.”

 

Behalve dat Di Montezemolo vertrouwen heeft in Ferrari, heeft hij dat ook in kopman Alonso. “Fernando is, vooral op zondag, de beste coureur uit het hele deelnemersveld. Of het nu om snelheid, ervaring, kalmte, regelmaat of de communicatie met het team gaat: Fernando beheerst het allemaal.”

 

“Ik heb sinds Michael Schumacher bij ons reed bovendien geen andere coureur meer gezien die in staat is om zeventig ronden als te leggen alsof het kwalificatierondjes zijn”, zegt de Italiaan, die een stuk minder lovend is over Alonso’s teamgenoot Felipe Massa: “Over hem zijn we niet tevreden, maar hijzelf is ook niet gelukkig met hoe het gaat.”

 

“Als we hem een snelle auto kunnen geven waarmee hij de banden op temperatuur kan krijgen, komt het echter wel goed met Felipe”, geeft Di Montezemolo de Braziliaan enige steun, waarna hij wel gelijk benadrukt dat Massa beter moet presteren om bij Ferrari te mogen blijven: “Anders is het namelijk niet uitgesloten dat we om ons heen gaan kijken naar andere coureurs.”