*

Nieuws

‘Die stewards moeten lekker thuis op de bank gaan kijken’

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

11 maanden geleden

‘Die stewards moeten lekker thuis op de bank gaan kijken’

Met een gelaten glimlach stond Max Verstappen na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten de media te woord. Voor de stewards die hem zijn podiumplek afnamen, heeft hij geen goed woord over.

“Dit is belachelijk voor de sport”, zei Verstappen tegen Ziggo Sport. De organisatie in Austin had het hele Formule 1-weekend een grote show had opgevoerd voor de ruim honderdduizend fans op de tribune. “Ik hoop dat er volgend jaar niemand meer komt”, aldus een cynische Verstappen.

Dan leert de Formule 1-leiding misschien een lesje, wil Verstappen zeggen. De Red Bull-coureur is vooral boos omdat de stewards volgens hem meten met twee maten. “Ik ging vijf centimeter van de baan af. Terwijl iedereen overal gewoon de bochten te wijd neemt.”

Volgens de stewards waren het vijf centimeters te veel. Ze gaven Verstappen na de finish vijf seconden tijdstraf. Zijn mooie en gedurfde inhaalactie in de laatste ronde op Kimi Räikkönen was voor niks geweest. Verstappen hoorde van zijn straf toen hij al in de ruimte achter het podium stond. Hij moest het hok verlaten.

‘Mongool van een steward’
Vorig jaar verloor Verstappen al eens een podiumplek door een jurybeslissing. “Het is gewoon één mongool van een steward die mij die penalty heeft gegeven, net als vorig jaar in Mexico”, fulmineert de Nederlander. “Die stewards moeten gewoon lekker thuis op de bank gaan kijken.”

Ondanks de teleurstelling van het verloren podium, houdt Verstappen een positief gevoel over aan de wedstrijd. “Ik ben niet blij met de penalty, maar de race was supergoed. We zijn nu drie races heel snel, misschien wel het snelst van iedereen.”