De vorig weekend ingezette discussie over het al dan niet veranderen van de kwalificatieopzet gaat ook in Rusland nog even door. F1-directeur Ross Brawn stelde deze week veel positieve reacties te hebben gehad op de plannen, de coureurs lijken in ieder geval eensgezind in hun afkeur.  

“Het feit dat ze het willen proberen met omgekeerde grids komt op mij over als een zwaktebod. Er is geen goed beslissingsproces”, zei wereldkampioen Lewis Hamilton donderdagmiddag. Vorige week reageerde hij nog door te zeggen dat “degene die dit heeft bedacht, niet weet waar hij het over heeft.”

“De veranderingen die zijn doorgevoerd de afgelopen jaren waren niet echt effectief. Dus ze hebben mogelijk niet echt vertrouwen meer in hun eigen proces. Ik weet het ook niet, het is geen makkelijke taak. Er zijn veel mensen bij betrokken. Wij coureurs proberen meer invloed en een grotere rol te hebben om ze te helpen bij hun beslissingen. Maar het maakt misschien toch niet zoveel verschil”, aldus Hamilton.

Lees ook: Vettel en Verstappen tegen kwalificatieraces met omgekeerde startgrid: ‘Complete bullshit’

Een trein van begin tot eind
Bij de persconferentie donderdagmiddag in Sotsji werden Daniil Kvyat, Kimi Räikkönen, Lance Stroll, Valtteri Bottas en Kevin Magnussen ook gevraagd naar hun visie op de kwestie. En ook veel tegenzin bij deze vijf coureurs, Räikkönen gaat het liefst zelfs terug naar het formaat van zijn beginjaren.

Stroll: “Ik zou het jammer vinden als het huidige format verdwijnt. Het is spannend en de fans zijn er gek op. Een korte race van 25 ronden lijkt me maar saai. Strategie speelt een grote rol in de huidige F1, dat werkt niet in 25 ronden. Dat wordt gewoon een trein van begin tot eind, alle spanning is weggehaald.”

Bottas: “Ik ben er geen fan van. Het is zonde om je plek te verliezen die je in de kwalificatie verdiend hebt. Alle coureurs houden er van om de auto in dat ene rondje tot het uiterste te pushen. Ik heb daar veel plezier van.”

Foto: Motorsport Images

Kimi Räikkönen: “Het hangt er vanaf hoe ze het doen. Maar de kwalificatie is waarschijnlijk spannender dan zo’n korte race. Ik vind het leuk zoals het nu is. Als ik het zou mogen veranderen, zou ik terug naar zoals het was toen ik begon. 1 uur de tijd, 3 setjes banden, 12 ronden en zet je tijd wanneer je dat wil. Er is al veel aangepast door de jaren heen, ik weet eerlijk gezegd niet of het nou echt iets veranderd heeft.”

Kevin Magnussen: “Ik vind de kwalificatie een prachtig moment, de competitie moet harder zijn. Dat probleem moet opgelost worden.”

Lees ook: Ross Brawn: ‘Teams overwegend positief over experimenten nieuwe kwalificatieformats

Daniil Kvyat: “Het lijkt me een oplossing op de korte termijn voor een veel groter probleem. Dat is dat we de teams dichterbij elkaar moeten brengen. Er is nog altijd een groot gat tussen de drie topteams en de rest. Als we zes teams zouden hebben die om het podium strijden, is het zoveel spannender. Dat is het grootste probleem nu. Als deze races een oplossing op de korte termijn zijn, het zij zo en dan doen we het. Maar het grotere probleem moet ook aangepakt worden.”