Sebastian Vettel, Max Verstappen en Lewis Hamilton zien niets in het plan van de Formule 1 om kwalificatieraces te houden met een omgekeerde startgrid. Volgens Vettel en Verstappen is het voorstel ‘complete bullshit’, en Hamilton zegt dat de mensen die deze plannen bedenken ‘niet weten waar ze het over hebben’.

De Formule 1 overweegt om volgend jaar bij een aantal races te experimenteren met kwalificatieraces op de zaterdag. De uitslag van die kwalificatierace bepaalt de startvolgorde voor de race op zondag. Voorlopig zijn het nog voorstellen, maar daarbij zit ook het plan om de startvolgorde te bepalen aan de hand van de stand in het kampioenschap. De kampioenschapsleider zou dan achteraan moeten starten, terwijl de hekkensluiter vanaf pole mag vertrekken.

Lees ook: Preview: Trakteert Charles Leclerc Mercedes-teambaas Toto Wolff op een pijnlijk lesje karma?

Tijdens de persconferentie na de kwalificatie in Singapore reageerden Leclerc, Vettel en Hamilton op dit voorstel. ”Het is complete bullshit, om eerlijk te zijn”, aldus Vettel. ”We weten allemaal dat als we de sport willen verbeteren, we ervoor moeten zorgen dat het hele veld dichter bij elkaar zit. Het racen zelf moet beter worden. Ik weet niet welk genie dit plan bedacht heeft, maar dit is niet de oplossing. Het is een compleet verkeerde aanpak”, aldus de 32-jarige Duitser.

‘Ik start liever vooraan’
De viervoudig wereldkampioen kon rekenen op bijval van vijfvoudig wereldkampioen Hamilton. ”Wat valt erover te zeggen? De mensen die dit soort dingen voorstellen hebben echt geen idee waar ze over praten”, aldus Hamilton. Ook polesitter Charles Leclerc ziet niets in deze plannen. ”Ik start liever vooraan”, grapte de 21-jarige Monegask. ”Dit is naar mijn mening niet de oplossing voor de Formule 1. De beste coureur moet vooraan starten en winnen, en niet andersom”, aldus Leclerc.

Lees ook: Balende Max Verstappen na vierde plek: ‘Had er veel meer van verwacht’

Max Verstappen liet zich ook negatief uit over deze plannen. ”Ik vind het onzin”, aldus de Nederlander in gesprek met de aanwezige pers in Singapore. ”Ik begrijp het niet. Iedereen verdient een eerlijke kans om een zo goed mogelijke kwalificatie te rijden en dat is waar je verdient om te starten. Ik ben ook geen fan van de reversed grid-races. Het is complete bullshit”, aldus Verstappen.