Hij had er lang naar uitgekeken, dichtte zichzelf winstkansen toe maar de vierde startplek was voor Max Verstappen niet het gewenste resultaat. Dat de Nederlander na de kwalificatie teleurgesteld was, is een understatement. “We kwamen gewoon tekort.”

Lees ook: Leclerc voltooit hattrick met spectaculaire pole position, Verstappen knokt zich naar P4

De Nederlander eindigde de kwalificatie uiteindelijk op een halve seconde van polesitter Charles Leclerc. “Dit is niet goed, we komen hier om te winnen. Ik zei het al voor het weekend, iedereen verwacht dat het wel gaat lopen maar je moet eerst nog maar eens een goede balans voor de auto zien te vinden. Die was er uiteindelijk wel maar we hadden niet genoeg grip.”

“Als je kijkt naar het verleden dat we hier hebben, vorig jaar waren we ook sterk. We waren op Monza competitief en dus verwachtten we het hier goed te doen. Maar we kwamen gewoon tekort.”

Foto: Motorsport Images

Mercedes zag zichzelf als de favoriet maar had net als Red Bull op de Ferrari’s gerekend. “Zij hebben het goed voor elkaar, wij niet. Je kon het zien op de onboards, het zag er bij hun al goed uit. Ze reden gisteren op weinig vermogen. Wij hebben iets niet goed gedaan in de doorontwikkeling, zij wel. Nu moeten we kijken hoe we dat zo snel mogelijk kunnen herstellen voor Rusland.”

En dus zal Verstappen het vanaf de tweede rij moeten zien te rooien. Voor hem staan de twee Ferrari’s en Lewis Hamilton. “Als je als vierde start moet er wel veel gebeuren, wil je nog winnen. Maar we gaan het zien, het is niet ideaal.” Om er zichtbaar zeer teleurgesteld aan toe te voegen: “Ik had er veel meer van verwacht.”

“Als je als vierde kwalificeert op Monza doe je het goed. Maar hier moet je gewoon op de eerste rij staan. Het gat van zes tienden is gewoon te groot. Nu zijn we afhankelijk van wat er voor ons gebeurt. We hebben niet de snelheid om aan te vallen. Het ging al niet lekker in de longruns.”

Lees ook: Hamilton verrast na kwalificatie: ‘Geen idee waar Ferrari’s snelheid vandaan kwam’