Ferrari-teambaas Stefano Domenicali heeft twee fans die bekendstaan voor hun kritische opmerkingen op social media uitgenodigd voor een openhartig geprek. De twee mochten hem alles vragen.

Gevraagd naar de tik op de vingers die Fernando Alonso kreeg van Ferrari-president Luca di Montezemolo na kritiek op het team, reageert Domenicali: “Toen hij over de schreef ging heeft Montezemolo ingegrepen. En dat heb ik ook gedaan, maar achter gesloten deuren. Naar buiten toe zal ik het team altijd verdedigen.”

Domenicali erkent echter dat Ferrari de Spanjaard niet de auto heeft gegeven waar hij recht op heeft. “Dat we in de afgelopen vier jaar tweemaal dichtbij de titel zijn gekomen, is voor een groot deel aan hem te danken. Helaas hebben we hem niet de auto kunnen bieden die zijn talent verdient. Daarom is het niet eerlijk hem met Vettel te vergelijken. Als je een betere auto hebt, is alles een stuk eenvoudiger.”

Daarop vroegen de fans Domenicali wat Red Bull dan heeft dat Ferrari niet heeft. “Dat probeert iedereen uit te zoeken”, antwoordt de teambaas. “Maar zonder bewijs is het zinloos om beschuldigingen te uiten. De FIA kan de elektronische control unit controleren en als daar niets mis mee blijkt, levert Red Bull duidelijk gewoon goed werk.”

Felipe Massa
Domenicali kreeg ook de vraag voorgelegd waarom Felipe Massa zo lang bij het team is gebleven, terwijl hij na zijn ongeluk in 2009 nooit meer de oude leek. “Om twee redenen”, verklaart Domenicali. “Vanuit medisch oogpunt is nooit aangetoond dat het ongeluk blijvende schade heeft aangericht en gevolgen heeft gehad voor zijn zicht of reactievermogen.”

“Daarnaast is het een kwestie van goede manieren”, vervolgt Domenicali. “We wilden een coureur die weinig geluk heeft gehad de kans geven zich te bewijzen. Dat hij niet de resultaten heeft behaald waarop we hadden gehoopt is voornamelijk te wijten aan de auto, waarvan de achterkant te nerveus was voor hem. Maar in 2008 pakte hij bijna de titel en ik beschouw hem als een kampioen.”

Komend seizoen moet Massa alsnog plaatsmaken. “We hebben voor Räikkönen gekozen omdat we meer willen”, zegt Domenicali. “Hij was niet blij toen we hem vervingen voor Alonso. Hij keert dus terug met een sterke wil om beter te presteren.”