Voor het eerst sinds zijn zware blessures gaat Robert Kubica weer in een auto met veel downforce rijden. Morgen zal hij op Circuit Ricardo Tormo in Valencia een DTM Mercedes besturen, zo maakte Mercedes bekend.

“Ik ben erg blij met de mogelijkheid van Mercedes om me weer te laten wennen aan een raceauto”, zegt de Pool. “Het wordt een serieuze test, omdat ik voor het eerst weer met een auto rijdt met flinke downforce. Maar het is nog altijd te vroeg om in de toekomst te kijken. Het is voorlopig een eenmalige test en wat daarna komt, zien we vanzelf.”

Toto Wolff, de nieuwe chef autosport bij Mercedes, kondigde de test aan. “Hij is een speciale coureur en we willen hem bij Mercedes een kans geven om te zien hoe het gaat en hoe het voelt voor hem. Hij kijkt in ieder geval erg uit naar de test”, aldus Wolff.

Toch heeft de Oostenrijker nog wel zijn twijfels over de fysieke gesteldheid van Kubica. “Als alles goed gaat, wil dat nog niet zeggen dat hij ook in een krappe Formule 1-auto weer probleemloos kan rijden. Het mag duidelijk zijn dat we Robert graag weer in een Formule 1-bolide willen zien, maar voor nu is dat nog te vroeg”, zegt Wolff.

De verwachting voor 2013 is dat Kubica uit zal komen in het European Rally Championship. Afgelopen december gaf hij al aan daar graag actief te worden. De zware blessures die hij opliep aan arm en schouder waren het gevolg van een rally-ongeluk begin 2011, vlak voor het F1-seizoen.