Een week geleden stemden de FIA en alle constructeurs definitief in met het voorstel om dubbele punten toe te kennen in de slotrace. Maar het laatste woord is er nog niet over gezegd: Toto Wolff maakt zich bezorgd over de populariteit van de sport en Bernie Ecclestone probeert zijn zin door te drijven.

In gesprek met Autosport vertelt Mercedes-autosportchef Wolff dat de regel misschien toch veranderd moet worden. “We hadden absoluut niet verwacht dat er zo’n enorme lading aan kritiek zou komen. Dan moet je je afvragen: is het een goede zet geweest, of niet?  Negenennegentig procent van de fans en toeschouwers, en zij zijn belangrijk, vinden van niet. Dus misschien moeten we de regel toch maar aanpassen”, legt Wolff uit.

Vorige week woensdag hield de FIA, samen met alle teams, een topoverleg waarin over de regelwijzigingen werd gepraat. Volgens Wolff zijn de dubbele punten heel even ter sprake geweest, maar konden de teams geen overeenstemming bereiken over een verandering. Daarin speelde het Formule 1-publiek opnieuw een belangrijke rol. “Natuurlijk is er veel kritiek op de regel, maar er komen minder mensen naar de Grands Prix, dus moeten dingen uitproberen. Misschien is dit niet de beste zet, maar misschien moeten we gewoon kijken hoe het gaat. Het kan wat peper toevoegen aan het einde van het seizoen.”

Dat Bernie Ecclestone daarvan overtuigd is bekend. Sterker nog: als het aan Ecclestone ligt wordt de regel ingevoerd voor de laatste drie Grand Prix van het jaar. Volgens persbureau GMM zou Ecclestone dat plan het liefst nog dit jaar willen invoeren. Het Duitse blad Auto, Motor und Sport meldt dat Ecclestone een brief heeft gestuurd naar alle teams om deze regel toch nog in te laten gaan voor 2014. Hierdoor zouden naast de Grand Prix van Abu Dhabi ook de races in Brazilië en Amerika dubbele punten opleveren. Voor zo’n kortetermijnbeslissing heeft Ecclestone wel unanieme instemming van de teams nodig en dat is op dit moment onwaarschijnlijk.