De grote baas van de Formule 1, Bernie Ecclestone, gaat Ferrari’s grote baas Luca di Montezemolo missen als deze later dit jaar terugtreedt: “Luca is Ferrari.”

Di Montezemolo treedt op 13 oktober terug als president van Ferrari, waarbij de beursgang van de Fiat Chrysler Automobiles Group (FCA) als belangrijkste reden is genoemd, al is het geen geheim dat zijn positie ook onder druk stond omdat hij er een andere visie op nahield dan Fiat- en Chrysler-topman Sergio Marchionne én vanwege de mindere prestaties van de Scuderia Ferrari in de Formule 1 gedurende het huidige seizoen.

Bernie Ecclestone, de commerciële uitbater van de Formule 1, ziet het aanstaande vertrek van Di Montezemolo als een groot verlies voor de sport, zo maakt hij duidelijk in interview met Reuters: “Ik ga hem zeker missen. Zijn vertrek is voor mij te vergelijken met de dood van Enzo Ferrari zelf. Ook als je Luca zag, dacht je Ferrari. Luca is Ferrari.”

Di Montezemolo’s taken bij de automobiel-tak van Ferrari worden overgenomen door Marchionne, maar of de taken die bij bij de Scuderia – waar hij dit jaar sinds het vertrek van Stefano Domenicali actiever bij betrokken was – ook door iemand worden overgenomen, en door wie, is nog niet bekend.

Ferrari heeft in de Italiaan Marco Mattiacci sinds april van dit jaar een nieuwe teambaas, maar er doen ook geruchten de ronde dat Ross Brawn wel eens terug kan keren bij Ferrari, of dat de Scuderia Brawns voormalige Mercedes-collega Bob Bell een belangrijke functie geeft.