Een foto die Ziggo-reporter Jack Plooij tweette van Max Verstappen in gesprek met de schrijvende pers leverde enkele verbaasde reacties op dat in deze moderne tijd nog daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van pen en papier. Opnameapparatuur is inderdaad handig, maar het is nog te vroeg om de traditionele communicatiemiddelen volledig af te schrijven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Natuurlijk is het mogelijk om ons werk ‘paperless’ uit te voeren, maar een gesprek opnemen of simpelweg onthouden is niet per se beter. De exacte afwegingen verschillen natuurlijk per persoon, maar er zijn verschillende redenen te noemen waarom meeschrijven bij een interview of perssessie nog best handig is.

De voornaamste is dat het de uitwerking versnelt. Niet alleen helpt het schrijven om de informatie beter op te nemen, maar een blik werpen op de notitie kost ook minder tijd dan een bandje afluisteren. En ook als er geen tijdsdruk is of het om een lang interview gaat, is het handig aantekeningen te maken wanneer ongeveer wat is gezegd.

Het meeschrijven is in de meeste gevallen dus een aanvulling op de geluidsopname, want de voordelen daarvan zijn onmiskenbaar. Al is het maar om de aandacht bij de spreker te kunnen houden. En natuurlijk om het gesprek rustig te kunnen terugluisteren en te voorkomen dat citaten verkeerd worden overgenomen. Ook fijn wanneer een geïnterviewde later beweert iets niet zo gezegd te hebben, al heb ik het daar gelukkig nog nooit voor nodig gehad.

Maar techniek is kwetsbaar (daar kunnen ze bij Honda en Renault over meepraten) en wanneer bijvoorbeeld de batterij leeg blijkt of een stagiair per ongeluk het audiobestand van je telefoon verwijdert, is het toch wel prettig om te kunnen terugvallen op geschreven notities. Voor zo ver leesbaar, want het handschrift van een journalist is haast nog moeilijker te ontcijferen dan dat van een dokter.

Nog een voordeel van opnemen is dus dat je het makkelijker kunt delen met collega’s, al kan omgevingsgeluid (denk aan de start van een Porsche Supercup-race) de boel ook behoorlijk verstoren. Oftewel, aan beide methodes zitten zowel voor- en als nadelen en daarom gebruiken veel journalisten ze, afhankelijk van de situatie, nog allebei.