*

Eenzame rit naar P3 voor Vettel

Daan de Geus

Daan de Geus

26 november 2017 16:10

Eenzame rit naar P3 voor Vettel
Racepictures

Sebastian Vettel reed een grotendeels eenzame race in Abu Dhabi. De Ferrari-coureur finishte op afstand van het Mercedes-duo als derde.

Negentien tellen achterstand had Vettel bij het vallen van de vlag, na 55 ronden over het Yas Marina Circuit. Een eenzame race dus? “Ja”, reageert hij vrijwel direct. Bij de start had hij nog op een kansje gehoopt: “Want ik was goed weg, maar kon nergens heen”, doelt hij op het gedrang in het begin.

Na een lock-up had Vettel al snel een vlakke kant op één van z’n banden, vertelt hij. “Na vier, vijf ronden reden de Mercedes-coureurs vervolgens bij me weg. Toen werd het dus inderdaad eenzaam”, zegt de Duitser, wiens tweede stint naar eigen zeggen beter was: “Met meer pace en een lekker ritme.”

Genoeg om nog aansluiting bij de Mercedes-rijders te vinden was het niet. Vettel feliciteert Valtteri Bottas dan ook met de zege, en Lewis Hamilton nogmaals met de titel – die de Brit twee races geleden in Mexico al veiligstelde. “Ik zeg het niet graag, maar hij was dit jaar de betere.”

Voor Ferrari is het nu zaak om de tijd in de winter goed te gebruiken, weet Vettel, die nog wel tweede werd in het WK. “We gaan van de winter onze best doen en hopelijk gaat het volgend jaar dan beter”, besluit Vettel.

Räikkönen
Wat Vettels race verder zo eenzaam maakte, was dat hij in de strijd om de derde plek verder niets te duchten had van teamgenoot Kimi Räikkönen. De Fin kwam 25 seconden na zijn Ferrari-collega als vierde over de streep.

“De balans was in de eerste paar ronden niet best, maar om eerlijk te zijn draaide de hele race verder ook om brandstof sparen en die gast achter me ook achter me houden”, vertelt Räikkönen Sky Sports F1, waarbij ‘die gast’ Red Bulls Max Verstappen was.

“We moesten zorgen dat we aan het eind van de race nog genoeg in de tank zouden hebben om door de keuring te komen. Het had eigenlijk maar weinig met racen te maken”, zegt Räikkönen met weinig enthousiasme. “Het is puur regeltechnisch. Het is niet anders, maar leuk is anders.”

Door de twaalf punten die hij voor de vierde plek heeft ontvangen, is Räikkönen in het kampioenschap nog aan Red Bulls Daniel Ricciardo voorbij gegaan en heeft hij de vierde positie in de eindstand overgenomen van de Australiër.

Gerelateerd