Veronica kondigde eerder deze week aan dat Olav Mol het liveverslag zou doen van de Grand Prix van Canada. Dat gaat niet door. Sterker nog er is een eind gekomen aan de samenwerking tussen beide partijen.

Eenmalig zou Olav Mol vanuit de studio in Amsterdam commentaar geven bij de live Formule 1-uitzending. Canada is de eerste race die dit seizoen op het open net wordt uitgezonden. De beslissing om Mol het commentaar te laten doen, was een noodgreep van Veronica. Even daarvoor had de zender namelijk besloten Olav Mol niet langer op locatie te sturen om verslag te doen. Tegenvallende kijkcijfers leidde tot die beslissing.

Hoewel er nog geen duidelijkheid was over hoe de samenwerking na de Grand Prix van Canada zou worden ingevuld, communiceerde Veronica al wel naar de buitenwereld dat Mol tijdens de race eenmalig vaste commentator Ronald van Dam zou vervangen. Daarmee heeft de zender zich lelijk in de voet geschoten, want nu moeten ze de fans nogmaals teleurstellen.

Budget

Via een persbericht laat Veronica weten dat er een einde is gekomen aan de samenwerking met de populaire F1-verslaggever.

“De uitzendingen van de afgelopen weken zijn op inhoudelijk en commercieel vlak geëvalueerd en de conclusie van Veronica en Sport1 is dat het in de huidige economische omstandigheden niet langer verantwoord is om reportages ter plekke te produceren. Door het stopzetten van de reportages op locatie zijn de zenders genoodzaakt te kijken naar een andere rol voor Olav Mol bij de uitzendingen van de Formule 1 op Veronica en Sport1.”, luidt de verklaring in het persbericht. Simpel gezegd komt het er op neer: dat de kijkcijfers tegen vallen en het budget op is.

Zendermanager van Veronica, Mark Bruitsman, licht namens de twee zenders toe: “We hebben de afgelopen periode ook gekeken naar de mogelijkheden voor een samenwerking met Olav Mol op de langere termijn. Echter, na twee weken onderhandelen bleek dat niet te gaan lukken. Olav heeft aangegeven dit seizoen geen commentaar te willen doen vanuit Nederland. Wij respecteren zijn standpunt en betreuren het feit dat we daarmee afscheid van hem moeten nemen.”

Studio-commentaar

Hiermee lijken de zenders Mol de zwarte piet toe te willen spelen, terwijl de commentator vanaf het begin duidelijk is geweest over zijn wensen. “Van begin af aan heb ik gezegd niet meer vanuit de studio commentaar te willen doen. Ik kan dat niet meer opbrengen.” Mol betreurt de gang van zaken enorm en noemt de fans als grote verliezers.

Samenvatting

Niet alleen verdwijnt Olav Mol van de buis, de samenvatting wordt ook ingekort. “Tot op heden is de 43 minuten durende samenvatting niet in staat geweest een breder publiek aan te trekken – of vast te houden – wat wel ons doel is. We zijn dus teruggegaan naar de tekentafel om te kijken hoe we een stevigere basis kunnen creëren van waaruit we weer kunnen groeien”, legt de perswoordvoerder van Veronica uit.

En die stevigere basis bestaat kennelijk uit een beknopte samenvatting van 23 minuten. Die 23 minuten is trouwens het minimum minuten dat de FOM stelt aan een samenvatting van de race.. “Met de beslissing om voorlopig de afleveringen korter te maken, kunnen we dus niet meer beeldmateriaal kwijt en sneuvelen de items op locatie.”

Meer over het mislopen van de samenwerking tussen Olav Mol en Veronica in het nieuwe magazine van Formule 1, dat vanaf volgende week donderdag in de winkels ligt.