De Formule 1 overweegt de manier waarop de grid wordt opgesteld voor een Grand Prix te veranderen. Dat vertelt Pat Symonds.

Momenteel worden de coureurs, straffen uitgezonderd, in kwalificatievolgorde en in diagonale rijen van twee op de startopstelling gezet, maar volgens Symonds evalueert de sport ook andere systemen.

“Een probleem van de huidige manier van het vormen van de startopstelling, is dat de snelste auto vooraan staat en we ze door de opstelling wat uit elkaar houden”, citeert Motorsport.com Symonds.

“Vroeger was het anders. Er was een tijd dat de twee auto’s op een rij op gelijke hoogte stonden, terwijl volgens mij op Monza wel eens met vier auto’s per rij werd gestart.”

“Wat zou er gebeuren als we dat weer zouden doen?”, vraagt Symonds, die onderdeel uitmaakt van het door Ross Brawn geleide team dat over de toekomst van de sport nadenkt, zich hardop af.

Zou een andere startopstelling voor meer spanning zorgen?

“Dit zijn dingen die we graag in een virtuele omgeving willen testen”, zegt Symonds, volgens wie dat niet eenvoudig is, al kan bijvoorbeeld de eSport-tak van de Formule 1 dit doen.

“We kunnen tegen die jongen zeggen dat we de grid zus of zo opgesteld willen hebben en ze op die manier een race of twintig moeten doen. Dan kunnen we zien wat er gebeurt.”

“Dat hoeven ook geen hele races te zijn, want we zijn vooral geïnteresseerd in de eerste drie ronden. Worden de openingsronden spannender, of krijgen we juist enorme botsingen in de eerste bocht?”

Volgens Symonds kan deze manier helpen statistische data te verzamelen om te bestuderen. Dat vindt hij noodzakelijk. “Ik ben namelijk absoluut voorstander van besluitvorming op basis van bewijs.”