*

F1 door de ogen van popfotograaf Andreas Terlaak: “Deze monteur is rock ’n roll”

Sjaak Willems

Sjaak Willems

19 mei 2019 13:06

F1 door de ogen van popfotograaf Andreas Terlaak: “Deze monteur is rock ’n roll”

Mick Jagger, Bono, Madonna; noem een wereldster en hij zit in het portfolio van fotograaf Andreas Terlaak. Normaal gesproken is hij vooraan te vinden bij de grootste concerten maar afgelopen weekend stond Terlaak voor het eerst met een camera langs een Formule 1-circuit. “Als prehistorische F1-liefhebber was ik extreem nerveus om dit te gaan doen.”

Terlaak won al eens de Zilveren Camera voor een foto van Amy Winehouse en was ook dit jaar genomineerd, net als onze huisfotograaf Peter van Egmond. “Ik ben groot Formule 1-fan, alleen kwam het er bij de uitreiking niet van Peter te spreken. Dus mailde ik: ‘Ik zou het graag over Formule 1-fotografie met je hebben, en misschien eens mee.’ Een dag later belde Peter. We hingen twee uur aan de lijn en tot mijn verbazing stemde hij toe. Het werd Spanje!”

Op het Circuit de Barcelona-Catalunya maakte Terlaak onder andere bovenstaande foto van één van Max Verstappens monteurs. “Telkens als Max naar binnen ging, ging deze man ervoor staan: Nigel. Ik vond het heel bijzonder dat ik in de pits mocht, zo dichtbij. Als fotograaf kijk ik natuurlijk om me heen, of ik een leuk contrast of iets opvallends zie, en om die tattoo van Nigel kon ik niet heen. In de muziek ben ik rock-’n-roll-fotograaf, en dit ís rock-’n-roll.”

Eerste shots
“Dit is de eerste vrije training, mijn eerste keer langs de baan. Ik werk normaal veel voor de krant en daarom wilde ik laten zien dat dit Spanje is. Vandaar de marshals op de rug en Max ertussendoor.”

(Foto gaat verder onder de tekst)

Max Verstappen tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Barcelona. Foto: Andreas Terlaak

‘Heb hier vier dagen op geoefend’
“Ik doe veel concertfotografie. Dan heb je drie nummers de tijd en gaat het om emotie: er moet iets gebeuren in zo’n foto. In de Formule 1 heb je twee uur tijdens een race, maar dit is mijn enige echt toffe racefoto. Er zitten meer mooie tussen, dit is door de strijdende Ferrari’s de enige met een verhaal. Bij een concert hoor en voel je wat er gebeurt, Formule 1 is afstandelijker. Je krijgt het minder mee, tenzij je net bij een tv-scherm staat. Ik ben trots op deze foto, heb hier feitelijk vier dagen op geoefend. Vóór dit weekend kon ik dit niet. Ik heb veel van Peter geleerd over hoe je de beweging en snelheid moet zien.”

Charles Leclerc van Ferrari haalt tijdens de Grand Prix van Barcelona zijn teamgenoot Sebastian Vettel in. Foto: Andreas Terlaak

In FORMULE 1 nr. 07  meer foto’s van Andreas Terlaak maar ook interviews met Romain Grosjean, Kimi Räikkönen en alles over de kosten van de hedendaagse Formule 1. FORMULE 1 nr. 07 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen.