De Formule 1-organisatie wil de Grand Prix van Nederland naar verluidt terug op de kalender, waarbij een race op een stratencircuit in Amsterdam of Rotterdam de voorkeur zou genieten.

Dat bericht Motorsport.com, dat meldt dat Sean Bratches, de commerciële baas van de overkoepelende Formula One Group, ook al een verkennend bezoek aan Nederland heeft gebracht.

Nederland zou ‘hoog op het lijstje’ van Formule 1-eigenaar Liberty Media staan wat betreft het vinden van nieuwe racelocaties, vooral vanwege de populariteit van de sport door de Max Verstappen-hype.

Hoewel Zandvoort en Assen eerder interesse hebben getoond om de Formule 1 (weer) te verwelkomen, zou de voorkeur van Liberty Media uitgaan naar een race op een stratencircuit in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam.

Daarbij zou wel het besef bestaan dat het in Amsterdam in praktisch opzicht lastig zou zijn een race te organiseren. Rotterdam organiseerde eerder het Rotterdam City Racing-event en heeft wat ervaring met Formule 1-demo’s.

Het baantje waarop deze demo’s gehouden werden, is echter geenszins geschikt voor een Grand Prix, dus hier zou ook goed gekeken moeten worden waar eventueel een stratencircuit neer te leggen af te bakenen valt.

Waar in de berichtgeving echter niet over wordt gerept, is wie het feestje zou moeten betalen. De financiële kant van het verhaal is ook door de organisatie van de circuits van Zandvoort en Assen al aangekaart.

De laatste Grand Prix van Nederland was in 1985, op Zandvoort. Foto: Sutton Images.

Prins Bernhard van Oranje, de eigenaar van het circuit van Zandvoort, verklaarde in mei tegenover het Haarlems Dagblad dat het ‘een goede zaak’ is dat Liberty Media het ‘financiële model wil heroverwegen’.

“Momenteel kan je als circuit geen business case maken om een Grand Prix te organiseren. Zonder landelijke of provinciale steun ben je kansloos”, aldus de baas van het circuit dat een haalbaarheidsonderzoek laat doen.

Hoewel de Formule 1 dus lijkt te denken aan een race in Nederland, is dat zeker niet de enige Grand Prix die wordt overwogen. Bratches verklaarde recentelijk dat er interesse is van 40 mogelijke circuits of locaties.

Openingsfoto: VKV City Racing.