Voor het oog van de nieuwbakken Ferrari-teambaas zet Fernando Alonso de snelste tijd in een koud Shanghai: 1: 39.783. Nico Rosberg volgt op vier tienden, voor Red Bull-coureur Daniel Ricciardo.

Terwijl het met 13 graden erg koud is in China laat de nieuwe Ferrari-teambaas Marco Mattiacci zich voor het eerst zien. Ondanks het grauwe weer draagt hij een zonnebril, ook in de garage. Ook een manier om eerste indruk te maken. Voor Kimi Räikkönen de gelegenheid kennis te maken met zijn nieuwe teambaas – door een mechanisch probleem moet hij vanuit de garage toe kijken. Datzelfde geldt overigens voor Bianchi en Gutiérrez.

Verder zien we opnieuw twee testcoureurs in actie. Valtteri Bottas en Adrian Sutil moeten hun auto afstaan aan respectievelijk Felipe Nasr en Giedo van der Garde. De Nederlander verklaarde op donderdag zo’n 16 rondjes te gaan rijden. Tijdens de test in Bahrein hadden ze iets ontdekt wat voor een verbeterde afstelling zou moeten zorgen, en hij verheugde er zich op dat te kunnen finetunen.

Kevin Magnussen is als eerste op de baan en tevens de eerste om een tijd te noteren, die als snel door teamgenoot Jenson Button verbeterd word. Waarna Nico Rosberg er ruim een seconde afsnoept:  1: 41.063. De Duitser is bovendien de eerste om onder de 1 minuut 41 te duiken. Hij blijft daarmee Alonso en Hamilton voor.

Door de koele temperaturen zie je veel coureurs worstelen onder het remmen. De baantemperatuur is niet hoger dan 18 graden – het stijgt op het eind naar 21 graden – en de verwachting is dat het dit weekend niet veel warmer wordt. Ook is er aanzienlijk veel kans op regen.

Na een dik vijftig minuten gaat Kvyat in de rondte. Bij het uitkomen van het rechte stuk gaat hij te hard waardoor hij de controle over de achterkant verliest en spint in de uitloopstrook. Hij kan zijn weg zonder problemen vervolgen. De sessie is dan bijna een uur onderweg als Fenando Alonso de snelste tijd zet: 1:39.783

Na een uur zien we Giedo van der Garde in beeld. Er vliegt een stukje bodywork door de lucht. Het lijkt erop dat hij er overheen rijdt en dat het dus geen Sauber-onderdeel is, maar helemaal duidelijk is het niet te zien.

Terwijl met een kwartier te gaan Pérez in de pits staat met een DRS-probleem, hebben Räikkönen en Bianchi door een aanhoudende mechanisch probleem nog steeds geen tijd gezet. Maar met nog 7 minuten te gaan, stuurt Marussia de Fransman alsnog de baan op met een uiteindelijke achttiende tijd als resultaat.

Terwijl Gutiérrez in de slotfase te wijd gaat in bocht 1, spint Kvyat in bocht 14. Beiden kunnen zonder problemen verder. Giedo van der Garde sluit de sessie af als veertiende met 1:42.615.