Voor de tweede keer dit jaar weet Kimi Räikkönen zich voor teamgenoot Sebastian Vettel te kwalificeren. De Fin eist P3 voor zich op en is daarmee slechts gematigd tevreden, aangezien het gat naar Mercedes schrikbarend groot is.

“De derde plaats is alsnog beter dan waar ik eerst stond”, meent Räikkönen luttele seconden nadat hij uit de auto is gestapt, doelend op het de fase vóór de rode vlag waarin hij bijvoorbeeld Max Verstappen nog voor zich moest dulden.

Maar een makkelijke sessie was het wat Räikkönen betreft allesbehalve. Met name het gebrek aan temperatuur in de banden speelden hem parten en dat was volgens Kimi de belangrijkste reden voor het grote gat naar Mercedes.

“We krijgen de banden hier maar heel moeilijk op gang”, aldus Räikkönen. “In elke run lopen we daar opnieuw tegenaan. Krijg je ze wél op temperatuur, dan ben je meteen een stuk sneller.”

“Gelukkig voelde mijn laatste setje banden wat beter aan en kostte het me wat minder moeite om ze op te warmen, maar het mag duidelijk zijn dat het gat naar Mercedes alsnog veel te groot is.”

Vettel
Teamgenoot Sebastian Vettel zorgt er in de andere Ferrari voor dat de volledige tweede startrij morgen roodgekleurd zal zijn. Hij noteerde de vierde tijd in Q3, met een rondje waarin hij naar eigen zeggen niet kon leunen op een slipstream achter iemand anders.

“Om die reden was mijn laatste sector niet zo goed”, legt Vettel uit, die overigens goed weet dat hij met een goede laatste sector het de Mercedessen ook niet lastig had kunnen maken: “Ik denk dat het iedereen verrast dat Mercedes nog zoveel heeft weten te vinden in de kwalificatie.”

Vettel, van wie na de derde vrije training de motor uit voorzorg werd gewisseld vanwege vermeende hydraulische problemen, weet dat er op zondag nog genoeg is om voor te rijden, maar ook dat het niet eenvoudig wordt: “Onze long runs zagen er op vrijdag goed uit, maar het helpt niet als je wat verder naar achteren staat.”