Ferrari-president Luca di Montezemolo dreigt weer eens met een vertrek uit de Formule 1 als er geen grondige veranderingen worden doorgevoerd. Tijdens een Ferrari-evenement in Mugello haalde hij zijn bekende stokpaardjes opnieuw van stal.

“De Formule 1 is nog altijd ons leven”, zegt Montezemolo. “Zonder Ferrari is er geen Formule 1. Net als Ferrari anders zou zijn zonder Formule 1. We kunnen heel geduldig zijn, maar er zijn bepaalde condities waaraan moet worden voldaan om verder te gaan met ons werk.”

Montezemolo hekelt het gebrek aan testmogelijkheden en de grote invloed van aerodynamica en pleit opnieuw voor het inzetten van derde auto’s door de topteams.

“We racen niet alleen voor de publiciteit die het ons oplevert”, verklaart de Ferrari-president. “Het gaat ons vooral om de geavanceerde research die we kunnen gebruiken voor onze straatauto’s. De mate waarop technologie van het circuit naar de weg wordt overgezet is de afgelopen twintig jaar exponentieel gegroeid.”

“Het is echter minder goed dat negentig procent van de prestaties in de Formule 1 nu puur te danken zijn aan aerodynamica”, vervolgt hij. “Een andere negatieve factor is dat testen niet is toegestaan. We moeten zeker niet terug naar de uitwassen van enkele jaren geleden, maar nu kunnen we de jonge coureurs uit de Ferrari Driver Academy niet eens een kans geven.”

Montezemolo zegt zijn standpunten te blijven herhalen zolang het nodig is. “Men moet accepteren dat dit onze filosofie is”, stelt hij. “Als de Formule 1 met Ferrari verder wil, moet de sport weer op het scherp van de snede opereren en daarbij de kosten binnen de perken houden. We doen niet aan de Formule 1 mee als sponsor, maar als constructeur.”