*

Ferrari gaat sterfdag Gilles Villeneuve herdenken

Daan de Geus

Daan de Geus

7 jaar geleden

Ferrari gaat sterfdag Gilles Villeneuve herdenken
Formule1

Op 8 mei 2012 is het precies dertig jaar geleden dat Gilles Villeneuve om het leven kwam. Om dat te herdenken, wil de Scuderia zijn zoon Jacques een aantal ereronden laten rijden in een van zijn vaders oude Ferrari-bolides.

 

Gilles Villeneuve kwam op 8 mei 1982 op het circuit van Zolder tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België om het leven. De Canadees wordt drie decennia later echter nog altijd gezien en herinnerd als één van de beste en meest aansprekende Ferrari-coureurs ooit, vanwege zijn aanvallende rijstijl en de manier waarop hij boven de kwaliteiteiten van zijn auto kon uitstijgen.

 

Villeneuve senior reed in totaal 69 races, waarvan 68 voor Ferrari, het team waar hij na zijn debuut voor McLaren naar overstapte. In al zijn races voor Ferrari wist Villeneuve in totaal zes zeges te boeken en behaalde hij nog zeven verdere podiumklasseringen. Hoewel hij nooit wereldkampioen wist te worden, eindigde Villeneuve in 1979 wel als runner-up, achter zijn Ferrari-teamgenoot Jody Scheckter.

 

Tijdens dat seizoen wist Ferrari met deze één-twee ook gelijk de constructeurstitel in de wacht te slepen, dus het lijkt de Italiaanse renstal wel passend om de dertigste sterfdag van de coureur luister bij te zetten door zijn zoon Jacques op die dag met een Ferrari 312 T4 uit dat jaar te laten rijden, zo meldt het op de eigen website.

 

Zoon Jacques zal dus op 8 mei met de 312 T4 op Ferrari’s testbaan Fiorano mogen rijden. Het wordt voor Jacques – die zelf ook jaren Formule 1 heeft gereden en in 1997 wereldkampioen wist te worden, maar nooit voor Ferrari uitkwam – overigens niet de eerste keer dat hij een oude bolide van zijn vader de sporen mag geven, maar dat hij het op diens sterfdag mag doen, is natuurlijk wel bijzonder.

 

Foto © Phipps/Sutton.

Lees meer over

Ferrari Villeneuve