*

Ferrari mikt op ‘twee á drie zeges’ voor 2015

Daan de Geus

Daan de Geus

22 december 2014 17:38

Ferrari mikt op ‘twee á drie zeges’ voor 2015
Racepictures

De nieuwe Ferrari-topmannen Sergio Marchionne en Maurizio Arrivabene zien in dat er op korte termijn geen oplossing is voor Ferrari’s problemen. Voor 2015 mikken ze dan ook op ‘twee á drie zeges’.

2014 was voor Ferrari het eerste seizoen sinds 1993 waarin het geen races wist te winnen. Het trotse Italiaanse team moest genoegen nemen met slechts twee podiumplekken en een vierde plaats – op ruime afstand van de top drie – bij de constructeurs.

Bij Ferrari heeft daarom een grote reorganisatie – inclusief ontslaggolf – plaatsgevonden. Daardoor is Sergio Marchionne de nieuwe president en Maurizio Arrivabene de nieuwe teambaas van de renstal waar Sebastian Vettel in 2015 in plaats van Fernando Alonso de teamgenoot is van Kimi Räikkönen.

Marchionne en Arrivabene weten dat het ondanks alle veranderingen echter tijd gaat kosten om Ferrari uit het dal te halen waar het in 2014 in terecht is gekomen, zo vertellen de nieuwe roergangers aan Autosport.

Arrivabene laat ter illustratie optekenen dat Ferrari in 2015 al tevreden zou zijn ‘met twee á drie zeges’. “Als we erin slagen om vier races te winnen, lopen we hier allemaal echt met ons hoofd in de wolken”, voegt hij daar zelfs aan toe.

De Italiaan benadrukt daarbij dat hij ‘geen tovenaar is’. “Niemand kan het alleen doen”, weet hij, daarbij ook verwijzend naar de recente ontslaggolf en (aanstaande) versterkingen, waaronder de van Mercedes overkomende Jock Clear en de van hetzelfde team afkomstige vermoedelijke aanwinst Bob Bell.

Volgens Arrivabene zullen er verder ‘geen grote verrassingen volgen wat betreft het aantrekken van personeel’. “We hebben hier een goed team rondlopen en het belangrijkste is dat we beter samenwerken, want ik geloof niet dat een individu het verschil kan maken. Succes behaal je als team.”

Marchionne
Sergio Marchionne, de grote baas van het overkoepelende Fiat Chrysler Automobiles en sinds enkele maanden dus ook van Ferrari, lijkt bereid te zijn de door hemzelf aangestelde Arrivabene de tijd te geven om de Scuderia te hervormen en zodoende op termijn terug naar voren te brengen.

“Ik heb enkele gesprekken gevoerd met Mercedes-kopstukken Dieter Zetsche en Toto Wolff en het is me duidelijk geworden dat het geweldige seizoen dat ze net hebben doorgemaakt toe te schrijven valt aan een proces dat een paar jaar geleden is ingezet.”

“Ik denk dat Ferrari net zo’n niveau kan halen als Mercedes in 2014, maar in mijn ogen is het waarschijnlijk pas mogelijk om eind 2016 zover te zijn”, aldus de topman die daarbij hoopt dat er nog veranderingen volgen aan het motorreglement om dat mede mogelijk te maken.