Ferrari heeft ontkend dat het interesse heeft om de momenteel buiten de Formule 1 werkzame technisch directeur James Key aan te trekken, ook al wordt dat in verschillende publicaties beweerd.

 

Volgens berichten in de Italiaanse en Duitse media zou Ferrari Key als versterking binnen willen halen, maar een woordvoerder van de Italiaanse renstal weerspreekt dat het team interesse in de voormalige technisch directeur heeft.

 

Key zou volgens de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport en het Duitse Bild echter met name in beeld zijn omdat hij bij Sauber, zijn vorige werkgever in de Formule 1, goed werk heeft verricht en bovendien bekend is geraakt met het werken met een Ferrari-motor en aandrijflijn.

 

Daarnaast was Key natuurlijk de hoofdverantwoordelijke voor de Sauber C31, de bolide waarmee het Zwitserse team bijna wist te winnen in Maleisië en dit jaar al 31 punten mee heeft gescoord, wat gezien het verschil in omvang met Ferrari – dat op 45 punten staat – een indrukwekkende score is voor Sauber.

 

De veertigjarige Key is ondanks zijn relatief jonge leeftijd iemand met een schat aan Formule 1-ervaring. Hij maakte in 1998 zijn entree in de sport als engineer bij het team van Jordan en bleef die renstal trouw toen deze achtereenvolgend veranderde in Midland F1, Spyker en vervolgens Force India.

 

De Engelsman was tegen die tijd echter al opgeklommen tot technisch directeur en bleef deze rol tot en met begin 2010 bij Force India vervullen, waarna hij naar Sauber verhuisde om diezelfde functie aldaar te bekleden.

 

Key wist het team van Sauber, dat het moeilijk had na het vertrek van BMW, weer op de rails te krijgen en voerde een grote technische reorganisatie door. In februari van dit jaar nam hij echter afscheid van het team, om ‘in Engeland een andere rol in de motorsport te gaan vervullen’, waardoor niet precies duidelijk is wat hij momenteel doet, behalve dat het een functie buiten de Formule 1 betreft.