In het hybride tijdperk heeft Ferrari nog geen één keer weten te winnen op Suzuka, het fameuze circuit is sinds 2014 Mercedes-territorium. Sterker nog, voor de laatste Ferrari-overwinning moeten we terug naar 2004 toen Michael Schumacher er won. En dat is pijnlijk voor de Scuderia dat gebrand is om een einde te maken aan die negatieve reeks.

Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Charles hebben elk om hun eigen redenen een speciale band met het circuit van Suzuka. Leclerc uiteraard omdat zijn goede vriend en peetvader Jules Bianchi er verongelukte, viervoudig winnaar Vettel noemt het zijn favoriete circuit van de kalender. ”Japan is een hele speciale plek voor ons om te racen, vooral vanwege de fans. Ze zijn zo gepassioneerd en steunen ons door dik en dun”, vertelt Leclerc. ”Vorig jaar was het een moeilijk weekend voor mij. Ik was voor het eerst in Suzuka sinds Jules zijn ongeluk. Het is een vreselijk trieste herinnering die voor mij altijd verbonden zal zijn met deze Grand Prix.”

Lees ook: Ferrari: ‘We hebben updates voor volgend jaar al op huidige auto toegepast’

Foto: Motorsport Images

Het circuit doet Vettel denken aan de banen die hij als kind bereed in racespelletjes. “Het is waarschijnlijk mijn favoriete baan van het hele seizoen. Het is het enige circuit dat een vorm van een 8 heeft, het lijkt op de banen uit spelletjes die ik als kind speelde. Maar er niets kinds aan dit circuit, het heeft veeleisende bochten zoals de 130R en de Esses in de eerste sector.”

Alles op alles
Vooral de twee laatste aspecten zijn iets dat elke coureur meteen noemt als het over Suzuka gaat. “Het is misschien wel het beste circuit om te rijden”, vindt ook Leclerc. “Hoge snelheden op de rechte stukken en verschillende typen bochtencombinaties en een hairpin. Het is weer een ander soort circuit dan Sochi of Singapore dus we zullen zien of onze updates het hier net zo goed doen.”

Lees ook: Opnieuw ruis op teamradio Ferrari: ‘Maar ik heb Sebastian toch de slipstream gegeven?’

Teambaas Mattia Binotto belooft dat de Scuderia alles op alles zal zetten om weer zo dominant voor de dag te komen als de afgelopen weken. “In Rusland waren we goed en haalden we onze vierde pole op rij. Om dat in Japan te bereiken moet elk aspect van ons werk perfect zijn. Zo zullen we Suzuka ook benaderen, we gaan al het mogelijke vermogen uit ons autopakket halen. Als we dat kunnen, hoop ik dat we weer zo sterk kunnen zijn als de laatste races. “