De FIA heeft samen met Formule 1-baas Bernie Ecclestone besloten dat de Grand Prix van Bahrein gewoon doorgaat, ondanks alle politieke onrust waar het land op dit moment in verkeert.

Twee jaar geleden werd het de Grand Prix van Bahrein afgelast vanwege de onrust in het land. Vorig jaar ging de race ondanks nieuwe protesten gewoon door en ook dit jaar ziet de organisatie geen reden om het evenement af te blazen, ook al zijn er deze week wederom opstanden in de golfstaat. 

Zondagavond ontplofte er nog een auto in het centrum van de hoofdstad Manama. In de loop van de week kwamen er meldingen binnen over brandende blokkades op openbare wegen en andere protesten tegen het regime. Grootste pijnpunt in de politiek is het feit dat de Sjiieten meer politieke vrijheid willen, maar dit niet krijgen van de Soenitische koning.

Een deel van de inwoners wil de Formule 1-race gebruiken om bezwaren tegen het regime wereldkundig te maken. In een gezamenlijke verklaring maken Ecclestone en de FIA duidelijk dat de veiligheid van alle deelnemers is gegarandeerd door de lokale autoriteiten en de hoogste bazen van het circuit.

“FIA-president Jean Todt en Bernie Ecclestone geven beiden hun steun aan de Grand Prix van Bahrein en de lokale organisator. Zij hopen dat alle teams, coureurs en alle andere mensen die bij de Formule 1 betrokken zijn, hun beste beentje dit weekend voor zetten”, luidt de verklaring.

“De FIA en FOM zijn er ook van overtuigd dat sport een positieve werking kan hebben en hopen dat het doorgaan van de Grand Prix in Bahrein juist kan helpen om de problemen die in de media aan de orde zijn gebracht op te lossen.”