*

FIA opent ‘Hall of Fame’ voor F1-kampioenen

Daan de Geus

Daan de Geus

11 maanden geleden

FIA opent ‘Hall of Fame’ voor F1-kampioenen

De FIA heeft in Parijs een officiële Hall of Fame geopend, waarin alle 33 wereldkampioenen Formule 1 geëerd worden.

Als winnaars van wat de internationale autosportbond FIA zelf de ‘meest prestigieuze autosporttitel’ noemt, zijn alle 33 wereldkampioenen Formule 1 gelijk bij de opening in de Hall of Fame opgenomen.

Kampioenen als Jackie Stewart, Alain Prost, Mario Andretti, Damon Hill, Fernando Alonso, Sebastian Vettel en Nico Rosberg waren bij de opening in Parijs, waar de Hall of Fame in de Automobile Club de France te vinden is.

De FIA heeft het plan op de eigen thuisbasis in Genève op termijn een toevoeging aan de Hall of Fame te maken, door aldaar kampioenen uit andere raceklassen te eren.

Volgens FIA-president Jean Todt moet de Hall of Fame de ‘waarden van de motorsportwereld’ weergeven en de kampioenen eren die ‘een voorbeeld zijn van toewijding, integriteit, respect en sportiviteit’.

Hill, de wereldkampioen van 1996 en zoon van tweevoudig wereldkampioen Graham Hill, noemt het op de FIA-website ‘een geweldige eer’ opgenomen te zijn in de Hall of Fame.

“Als je alle namen hier ziet – Mario Andretti, Nigel Mansell, Alain Prost, Jackie Stewart – dan is het moeilijk te geloven dat ik bij dat clubje hoor. Ik ben de FIA zeer dankbaar voor het oprichten van de Hall of Fame en dat ze me hebben inbegrepen.”

Tweevoudig wereldkampioen Alonso – hij won de titel in 2005 en 2006 – noemt het eveneens een eer tussen de grote namen te staan. “Dit zijn de coureurs die mij en iedereen van mijn generatie geïnspireerd hebben ook Formule 1-coureur te worden, dus ik ben heel trots.”

De coureurs met één wereldtitel werden als eerste één-voor-één in de Hall of Fame opgenomen, voor de coureurs met twee kampioenschappen, etc. Als laatste was recordkampioen Michael Schumacher aan de beurt, met manager Sabine Kehm die namens de zevenvoudig wereldkampioen enkele woorden sprak.

“We weten allemaal dat Michael hier graag zelf had willen zijn. Hij had uitermate veel respect voor iedereen in de Hall of Fame en zou zeer vereerd zijn. Wat Michael zo speciaal en succesvol maakte, zoals iedereen hier, zijn een passie en liefde voor deze sport.”

Openingsfoto: FIA.

In Paris at the opening of Hall of fame @fia .

Een bericht gedeeld door Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial) op

Gerelateerd