FIA-president Jean Todt heeft bij Liberty Media een voorstel neergelegd om bijtanken opnieuw te introduceren vanaf 2021. De herintroductie van het fenomeen moet de sport spannender en spectaculairder maken.

Alleen zou het bijtanken zelf niet direct voor dit spektakel moeten zorgen. Met het bijtanken zouden de auto’s kleiner en lichter kunnen worden. Daardoor kunnen de coureurs elkaar beter volgen in de bochten en wordt het racen dus verbeterd.

”Persoonlijk zou ik bijtanken graag zien terugkeren”, aldus Todt. ”Maar ik wacht een studie af met daarin alle voor- en nadelen op een rij.” De FIA werkt al langere tijd samen met Formule 1-eigenaren Liberty Media om de sport te verbeteren en spectaculairder te maken. Daarnaast vragen ze ook de coureurs om hun meningen en bijdragen.

Lees ook: Brawn zet deur open voor coureurs: ‘Jullie bijdragen aan reglement 2021 meer dan welkom’

Weerstand
”De auto’s zijn op dit moment wellicht te zwaar, dus dat moeten we zeker bespreken”, vervolgt de voormalig Ferrari-teambaas. ”Als we bijtanken weer mogelijk maken, krijg je bij de start van de races lichtere auto’s. Daarnaast kunnen de bolides kleiner worden”, aldus de Fransman.

Het plan zou op weerstand stuiten van sommige Formule 1-teams. Zij willen kosten besparen, maar dit plan zou alles juist weer duurder maken. Onzin, vindt Todt: ”Als ik dat hoor, moet ik toch wel lachen. Als ik naar de motorhomes kijk van nu, zou geld toch niet uit moeten maken.”