De ronkende teksten van Lewis Hamilton over de hervorming van de Formule 1 hebben ook topman Ross Brawn bereikt. Hamilton sprak er min of meer schande van dat coureurs in het verleden nauwelijks betrokken zijn bij de gesprekken: “Het zou mooi zijn als ik iets kan bijdragen wat ook na mijn tijd nog voortleeft. Ik wil niet alleen titels winnen, maar ook uitdragen dat ik hou van mijn sport.” Het opgegooide balletje is door Brawn opgevangen.

Lees ook: Hint Hamilton naar Zandvoort? ‘Je kan voorspellen dat het niet gaat werken, ook al komen er veel fans’

Hamilton woonde vorige week in Parijs discussiebijeenkomst van de FIA bij en liet zich horen. “Ik zag daar alle bazen van de FIA, van de Formule 1 en alle teambazen samen er proberen iets van te maken. Ik heb er niets bij te winnen, als er iets is dat ik kan doen. Maar er worden allerlei beslissingen genomen zonder de input van coureurs. Als dat de doorslag zou kunnen geven om betere races voor de fans te creëren, ik zou trots zijn om daar bij te kunnen helpen.”

‘Inbreng coureurs zou geweldig zijn’
Eén van die bazen in die kamer was Ross Brawn, de man die titels won met Ferrari en Brawn GP. “Ik ben blij dat Lewis heeft aangegeven zijn bijdrage te willen leveren de komende maanden. We kunnen niet wachten om met hem te werken in één van de komende vergaderingen.” Brawn en de zijnen hopen in oktober een nieuw reglement te presenteren voor 2021. Dat had er deze maand al moeten zijn maar is uitgesteld tot het najaar.

Lees ook: Uitloopstrook Koen Vergeer: Formule 1 hoort niet binnen de lijntjes

En verandering is broodnodig, zo bleek maar weer na een voorspelbare wedstrijd afgelopen weekend in Paul Ricard. “We weten heel goed dat de Formule 1 een nieuwe koers moet inslaan als we één van de meest bekeken sporten in de wereld willen blijven. Wijzelf, de teams, de FIA zijn al akkoord over de grote lijnen: bijvoorbeeld over de introductie van budgetplafond en een eerlijker verdeling van de opbrengsten”, schrijft Brawn in zijn tweewekelijkse column. “Wat betreft de techniek, we hebben de afgelopen tijd veel gewerkt met de ontwerpers van alle team, het zou geweldig zijn als we daar ook nog inbreng van de coureurs voor krijgen.”

Lees ook: Max Verstappen: ‘Houd tien jaar vast aan dezelfde regels’

Brawn stipt overigens wel aan dat de coureurs de afgelopen jaren nou niet de meeste initiatiefrijke beroepsgroep binnen de F1 zijn geweest. “De deur voor coureurs heeft altijd open gestaan, het is jammer dat daar in het verleden nooit gebruik van is gemaakt. Maar het is mooi om dit nu te zien. Lewis, we zijn blij met jouw bijdragen, net als die van andere coureurs.”