De deadline voor het rondkrijgen van de 2021-regels is uitgesteld van juni naar eind oktober. Dat heeft de Formule 1 bekendgemaakt nadat de teams hier unaniem mee hebben ingestemd.

Die unanieme goedkeuring van de teams was ook nodig, want eigenlijk lag de deadline op vandaag, vrijdag 14 juni. De enige manier om uitstel te verkrijgen, was als de teams daar unaniem mee akkoord zouden gaan. Daar is zodoende de afgelopen weekend naarstig over onderhandeld, inclusief spoedvergadering afgelopen donderdag.

Te elfder ure is die unanieme instemming van de teams er dus gekomen. Het uitstel geeft rechtenhouder Liberty Media en de FIA als regelgever de kans hun voorstellen voor 2021 – waaronder nieuwe technische regels en een budget cap – verder te concretiseren en zich ook verder te laten informeren, bijvoorbeeld door de teams zelf.

Lees ook: Weblog: Liberty Media heeft de kans op een regelrevolutie al gemist

Dat laatste was echter precies de zorg van een aantal van de kleine teams: dat de grote jongens de extra tijd zouden gebruiken om de voorstellen (en dan met name die voor kostenbesparing) af te zwakken. De Formule 1 benadrukt echter dat ‘de kernpunten voor de 2021-regels’ al wel zijn vastgesteld en daaraan wordt vastgehouden.

Lees ook: Max Verstappen: ‘Houd tien jaar vast aan dezelfde regels’

Het beoogde doel van de 2021-regels is de introductie van nieuwe, visueel spectaculaire auto’s waarmee beter geracet en ingehaald kan worden, en een eerlijker financieel speelveld door de introductie van een budget cap en eerlijker verdeling van de uitbetalingen uit de sport.

Op de voorgestelde budget cap is al kritisch gereageerd: deze komt naar verluidt op 155 miljoen euro per jaar te liggen, maar grote posten zoals coureurssalarissen en de motorontwikkelingskosten vallen hier niet onder, waardoor het verschil tussen arm en rijk er volgens criticasters niet minder op wordt.

Lees ook: ‘Budget cap komt op 155 miljoen te liggen’