Lewis Hamilton was een van de afgevaardigden van de coureurs bij een discussiebijeenkomst van de FIA over de toekomst van de Formule 1. Hij is blij dat de rijders eindelijk betrokken worden bij de besluitvorming en hoopt er zo aan bij te kunnen dragen om de ‘Formule 1 weer groots te maken’.

Foto: Motorsport Images

Hoe vind je dat de sport momenteel georganiseerd is?

“Het ziet er niet altijd goed uit. Ik vind niet dat de teams betrokken moeten worden bij de beslissingen die de FIA hoort te nemen. De hoge heren vinden het waarschijnlijk niet leuk dat ik dat zeg, maar iedereen predikt voor eigen parochie. Dat is normaal in een competitieve wereld. Dus moet er een centrale groep zijn die het mandaat heeft om ervoor te zorgen dat de sport weer geweldig wordt.”

Zou Toto Wolff de ideale man zijn om in de toekomst de Formule 1 te leiden?

“Ik geloof niet dat er een betere manager is in de Formule 1 dan Toto. Maar als er beslissing genomen moeten worden, kunnen persoonlijke voorkeuren een rol spelen. Ik weet dat Jean Todt neutraal is, maar als hij in de kast moet kiezen tussen een rood en een zilver shirt, weet ik zeker dat hij voor de rode zal kiezen, omdat hij zo lang bij Ferrari heeft gewerkt. Op basis van managementkwaliteiten zou Toto dus de beste keuze zijn, maar waarschijnlijk is het beter om iemand van buiten aan te trekken, al heeft iedereen natuurlijk zijn eigen favorieten.”

Foto: Chris Schotanus/Essay Produkties

Over favorieten gesproken, jouw thuiscircuit Silverstone heeft nog altijd geen nieuwe overeenkomst. Hoe kijk je daar tegenaan?

“Liberty doet geweldig werk om de Formule 1 naar nieuwe locaties te brengen. Het is belangrijk nieuwe markten te bereiken, maar we moeten ook zorgvuldig omgaan met de plaatsen met grote fanschares. Zeker als daar een circuit is waar aansprekende races plaats vinden. Soms kun je van te voren al voorspellen dat het niet gaat werken. Ook al komen er veel fans op af.”

“Ik noem geen namen, maar je zal het volgend jaar wel zien. Groot-Brittannië is de bakermat van de Formule 1 en zou sowieso op de kalender moeten blijven. Silverstone is een geweldig circuit met een geweldige opkomst en geweldige historie. Dat kun je de rug niet toekeren. Een tweede Grand Prix zou zelfs geen gek idee zijn. Een race in Londen zou volgens mij ook een fantastisch evenement zijn.”

Waar stoor je je aan in de huidige Formule 1?

“Er worden soms vreemde en verkeerde beslissingen genomen. Bijvoorbeeld om de auto’s zwaarder te maken. We hebben de beste remmen in de wereld, maar ze hebben nu al last van oververhitting. Als de auto’s nog zwaarder worden, moeten we dus nog meer sparen. Dan krijg je een domino-effect. Als coureurs moeten we daar iets van kunnen zeggen.”

Ben je daarom naar de discussiebijeenkomst van de FIA gegaan?

“Daar heb ik heb al eerder met Alex Wurz (voorzitter van de coureursvakbond GPDA, red.) gesproken. Maar ik hield me altijd stil, ook al was ik het niet altijd eens met wat er in de vergaderingen werd gezegd. We zitten nu op één lijn. En ik besef me dat mijn status als coureur met de meeste titels ook doorweegt bij de FIA. Ze hechten meer waarde aan de mening van coureurs die verschillende omstandigheden hebben meegemaakt.”

(Tekst gaat verder onder foto)

Foto: Motorsport Images

Is de sport voor jou niet saai aan het worden?

“Nee, ik geniet van het rijden en hou van mijn werk met het team. Het is een serieus traject dat we telkens moeten volgen. Maar ik kan me voorstellen dat het voor de fans niet altijd leuk is om naar te kijken. Ik geef alles achter het stuur, maar het is niet altijd opwindend om te zien. Daarom wilde ik graag naar de bijeenkomst toe en de mening van de coureurs laten horen. Ik heb het gevoel dat we ook echt impact hebben gemaakt. Er werd naar ons geluisterd en met ons gesproken over de voorstellen. Een geweldige stap, maar nu moeten we er de volgende keer weer bij zijn.”

Ben je van plan naar elke vergadering te gaan?

“Dat weet ik niet. Het kostte me wel een hele dag. In die tijd had ik ook kunnen trainen of iets anders kunnen doen. Misschien dat Sebastian Vettel de volgende keer gaat bijvoorbeeld. Het goede is dat we het als coureurs met elkaar eens zijn welke kant we op willen met de sport. En Alex, die wat meer tijd te besteden heeft aan dit soort zaken, zal zich daar hard voor blijven maken. Ik wil er zeker graag bij betrokken blijven. Het zou mooi zijn als ik iets kan bijdragen wat ook na mijn tijd nog voortleeft. Ik wil niet alleen titels winnen, maar ook uitdragen dat ik hou van mijn sport.”