De FIA heeft bevestigd dat vanaf de Grand Prix van Duitsland de aangescherpte regels voor het gebruik van geblazen diffusors weer worden opgeheven.

 

Nadat de regels in Silverstone voor veel opschudding zorgde, gaf de FIA de teams een ontsnappingsmogelijkheid. Als zij het onderling eens zouden worden, was de autosportbond bereid om de plannen te laten varen.

De teams bereikten snel een akkoord om terug te keren naar de regels zoals die in Valencia waren en er verder niet meer over te bakkeleien. Alleen Ferrari en Sauber wilden zich niet direct vastleggen, maar stemden uiteindelijk toch in.

 

De FIA heeft dat voorstel van de teams nu geaccepteerd. Voor 2012 komt de FIA met nieuwe technische regels waarmee het effect van actief geblazen diffusors teniet wordt gedaan. De uitlaten moeten dan aan de bovenkant van de sidepods worden geplaatst.

Volgens de FIA zijn de teams akkoord met de strengere eisen en het verplaatsen van de uitlaten naar een hogere positie, ver van de diffusor af. Het aerodynamische voordeel van het uitstoten van uitlaatgassen, zelfs wanneer er geen gas wordt gegeven, wordt daardoor tot een minimum beperkt. Het aanpassen van de motorsoftware wordt wel weer toegestaan.