De zeven Michelin-teams hebben de FIA-senaat er vandaag tijdens een speciaal ingelaste hoorzitting van overtuigd dat ze onschuldig zijn aan het bandenfiasco in Indianapolis. Dat heeft het overkoepelend autosportorgaan FIA vanmiddag bekendgemaakt.


Ron Dennis, Christian Horner en de andere teambazen van de Michelin-teams hebben de FIA ervan kunnen overtuigen dat ze niet anders konden dan het advies van de Franse bandenfirma overnemen, en dus niet konden starten in de Grand Prix van Amerika op zondagmiddag 19 juni. ,,We hebben het nieuwe bewijsmateriaal onderzocht en besproken met de heren Dennis en Horner. De senaat is ervan overtuigd dat de teams contractueel aan hun bandenleverancier gebonden waren en dat hun leverancier hen zeer nadrukkelijk op het hart had gedrukt niet te starten op Indianapolis.’’ (…) ,,De senaat zal de World Motor Sport Council verzoeken de uitspraak van 29 juni nietig te verklaren.’’

De World Motor Sport Council achtte de teams eind juni nog schuldig aan twee van de vijf ten laste gelegde beschuldigingen naar aanleiding van de gebeurtenissen op Indianapolis. De FIA zou aanvankelijk op 14 september een strafmaat opleggen, maar de teams gingen meteen in hoger beroep. Dat beroep zou 28 september dienen, maar het ziet ernaar uit dat de zaak nu snel kan worden gesloten.

De World Motor Sport Council zal naar verwachtingen binnen enkele dagen de bevindingen van de FIA-senaat overnemen.