*

FIA verbiedt schermen tijdens testdagen: ‘Aantrekkelijker voor fans en media’

Laurens Stade

Laurens Stade

5 december 2019 10:25

FIA verbiedt schermen tijdens testdagen: ‘Aantrekkelijker voor fans en media’
Motorsport Images

De FIA verbiedt vanaf komend seizoen het gebruik van schermen tijdens testdagen. De FIA wil daarmee de testdagen aantrekkelijker maken voor de fans en media. Dat heeft het bestuursorgaan bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van de World Motor Sport Council.

Er waren wel al regels dat de auto’s gedurende een Grand Prix-weekend zichtbaar moeten blijven voor het publiek, maar voor testdagen waren er nog geen regels. Normaal gesproken maakten de teams dan ook optimaal gebruik van schermen, die direct bij binnenkomst van de coureur rond de auto geplaatst werden zodat andere teams niet konden meekijken. Nu heeft de FIA besloten dat ook tijdens testdagen de auto’s zichtbaar moeten blijven voor de fans en media.

”We hebben de formulering van de regels aangepast om te voorkomen dat de teams tijdens testdagen hun auto’s afschermen om deze evenementen aantrekkelijker te maken voor de fans en media”, laat de FIA in een verklaring weten.

Fysieke finishvlag doorslaggevend
Naast de nieuwe regel voor testdagen maakte de FIA ook bekend dat vanaf 2020 de fysieke finishvlag definitief doorslaggevend is. Dit seizoen was de finishvlag in het timingssysteem doorslaggevend, maar dat leidde tot verwarring tijdens de Japanse Grand Prix. De race werd een ronde te vroeg afgevlagd door het elektronische systeem, terwijl de fysieke finishvlag wel op het juiste moment gezwaaid werd.

Foto: Motorsport Images

Lees meer over

Fia Testdagen